Közélet

A magyar paprikáról rendeztek szakmai konferenciát Szentesen

A magyar paprikáról rendeztek szakmai konferenciát Szentesen

2012. augusztus 31., péntek
A magyar paprikáról rendeztek szakmai konferenciát Szentesen

Kiváló lehetőségei lennének az évente 180 ezer tonnát előállító magyar paprika termelőknek, de az ágazatnak forrásra, könnyebb pályázati lehetőségekre lenne szüksége, és az árukínálatnak is bővülnie kellene - mondta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

A szervezet a TÉSZ-Ész Nonprofit Kft.-vel és a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével közösen szakmai konferenciát rendezett Szentesen A magyar paprika napja címmel.

Fodor Zoltán

elmondta: az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a paprika termőterülete, a megnyíló szabadpiacok, illetve a versenyképesség gyengülése miatt. Szabadföldi termelésben 3 ezer hektárról 1200 hektárra esett vissza a terület nagysága, a fóliák és üvegházak területe 1700-ról 1400 hektárra csökkent. A teljes zöldség-gyümölcs ágazat elsődleges termelési értéke most átlagosan 700 milliárd forint körüli, ebből 70-75 milliárd forintot a növényházi termesztésből származó termékek adnak, aminek 60 százaléka, mintegy 40-45 milliárd forint a paprika. Fodor Zoltán elmondta, hogy az elmúlt évtizedben a fogyasztás világszinten dinamikusan bővült, de a magyar paprikaágazat helyzete ennek ellenére nem megnyugtató. A világ hat legnagyobb importőréből négy Európában található, ugyanakkor a három legnagyobb exportőr ország közül kettő, Hollandia és Spanyolország is uniós tagország. A teljes uniós paprikaforgalmazás 90 százalékát ez a két ország fedi le, és Magyarország nem képes felvenni a versenyt sem technikai fejlettségben, sem termékkínálatban - mondta a FruitVeB ügyvezető igazgatója. Az elmúlt húsz évben elmaradtak a fejlesztések, és probléma van a magyar termékkínálattal is: jelenleg a teljes uniós piac 90 százaléka a kaliforniai típusú, vastaghúsú, édes paprikát igényli, ami Magyarországon csak nyomokban található - tette hozzá. Úgy vélte, hogy emellett a jelenlegi gazdasági szabályozási háttér kedvezőtlen a fejlesztésnek, az Európában is magasnak számító áfa pedig a feketegazdaság felé nyom viszonylag nagy árutömeget. Felidézte, hogy 2007-ben még úgy számoltak: 2013-ig ezer hektár növényház épül meg, ám most az látszik, hogy mindössze 120-130 hektár valósul meg. Korábban arra is számítottak, hogy 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre a fejlesztésekhez, ám ez most nem haladja majd meg a 35 milliárdot, amit a pályázati rendszer nehézkessége miatt nehéz lehívni. Jelenleg az ország mintegy 180 ezer tonna paprikát állít elő évente, emellett 10 ezer tonna nem termelt, elsősorban kaliforniai paprika érkezik importból. A magyarországi termelésből 25 ezer tonna kerül külföldre, a fő piac Németország, de a környező országokba is sok áru megy. A szakember nagy lehetőségeket lát a keleti piacokban, főleg Oroszországban, emellett ha lenne olyan árukínálat, akkor Nagy-Britannia vagy az egyre nagyobb behozatalt bonyolító Franciaország is szóba jöhetne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.