Közélet

A csokoládét nyalják legszívesebben Szegeden

A csokoládét nyalják legszívesebben Szegeden

2012. augusztus 4., szombat
A csokoládét nyalják legszívesebben Szegeden

A hetek óta tartó tikkasztó hőségben a folyadék mellett a fagylalt iránt is nagy az érdeklődés, egy forgalmasabb cukrászda ezer gombócot is kimér naponta. Az egzotikusan hangzó receptek ellenére a legtöbb ember még mindig csokit, vaníliát és citromot kér. Fagyi-körutat tettünk Szegeden!

Könnyű dolga volt

Csukás István

regényhőseinek, akik az "elátkozott fagylaltos" Bagaméri standja előtt választhatták ki a nekik tetsző gombócot: a csoki és vanília mellett alig néhány gyümölcsös íz volt akkoriban. Ma a fagyis tégelyek előtt sorakozó gyerekek legnagyobb gondja, hogy végig sem tudják olvasni a kínálatot, a furcsa fantázianevű receptek első hallásra (Mozart, Melba, Triász, Magyarok nyilai, Velencei álom) pedig sokszor annyit sem mondanak nekünk, mint egy távol-keleti kifőzte étlapja. Talán ennek köszönhető, hogy a mai napig a hagyományos ízek a legkapósabbak. Tettünk egy kört Szeged belvárosában, hogy kiderítsük: mit nyalnak a legszívesebben itt a Tisza partján?

A mézesmadzag rég elfogyott

Mézes mellett színes tölcsérbe is kérhetik a gyerekek a gombócokat a Dóm Cukrászdában. A kínálat itt tényleg bőséges, 36 íz közül válogathatunk - a nagy részük állandó, vannak azonban újítások, kísérletek is. 160 forintért mérik adagonként, ez az ára a fagyinak a város legtöbb cukrászdájában is, és igencsak kelendő: egy forgalmasabb napon 1000 gombóc fagyit is el tudnak adni. A főzött, tej alapú ízek mellett gyümölcsösök is vannak, ezeknek víz az alapja, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Legnépszerűbb íz az eladók szerint a csokoládé: a hagyományos fajtája mellett itt rumos meggyes és étcsokis változatban is viszik, mint a cukrot... illetve a csokoládét. Pisztácia sajnos nem volt. http://www.youtube.com/watch?v=3M2lSX0nRlc

A gyerekek inkább szín alapján választanak...

"Itt a legjobb a fagyi egész Szegeden" - jegyezte meg két tölcsérrel a kezében egy hölgy, amikor a Dugonics étterem fagylaltozójában érdeklődtem a felhozatalról. Az itteni ízek a Kárász utcai Acapella Cukrászda kínálatának szűkített változata, 22 fajta közül választhatunk. Igazi különlegességeket is találtunk az üveg mögött: saját recept alapján készített bonbon meggyük nemrég nyert ezüstérmet a 2012-es év fagylaltja versenyen, valamint az ugyanitt bronzérmes Triászt is meg lehet kóstolni. "A csoki és a citrom fogy leginkább, bár komolyabban csak a felnőttek szemrevételezik a kínálatot, a gyerekek nagyrészt szín alapján választanak. Náluk a gyümölcsös fagyi megy jobban, például az eper" - mondta a pult mögött

Norbi

. Az építkezések miatt kalandparkká változott Dugonics tér talán jobban elrejti a szemek elől a cukrászdát, forgalom azonban itt is volt bőven: a negyed óra alatt, amit ott töltöttünk, majdnem 10 család tért be. A bonbon meggyből kóstolót is kaptunk és méltónak találtuk az előkelő, dobogós helyezésre.

Az eddig meglátogatott fagyizókban is volt bőven forgalom, a Mátyás Cukrászdában azonban szabályos kézitusát vívtak a gombócokért. A pult mögött mérő

Teleki Mónika

nem sajnálja, bőséggel megrakott tölcsérekkel szaladnak ki a gyerekek. Elmondása szerint este hat óra után jönnek a legtöbben, főleg ebben a rekkenő hőségben - ilyenkor átlagosan 15 tégely, vagyis több, mint 75 kiló fagyi fogy el naponta. Március közepén kezdik árulni, és egészen október végéig kapható is náluk a hűsítő finomság. Itt a gyümölcsös fagylalt is tejes alapú, így lágyabb, krémesebb ízű is - ezért is nagyon népszerű ez a cukrászda Teleki Mónika szerint. Sokszor cserélődnek az ízek, nincs is két olyan nap, amikor ugyanazok a fagyik lennének kaphatóak - a klasszikus csokit és vaníliát azonban mindig meg lehet itt kóstolni.

...a legjobb fagyi pedig a kék!

Körutunk során pár járókelőt is faggattunk kedvenc ízeikről, akik igazolták a fagylaltárusokat: a klasszikusok nem mennek ki a divatból. A megkérdezett 18 emberből hat említette meg a csokoládét (egyvalaki kimondottan az étcsokit, azt is ide soroltuk), de jól szerepelt még a sárgadinnye (4 szavazat), a citrom ( 3 szavazat) és a tiramisu is kapott három voksot. Egy Tisza partján anyukájával sétáló kislány azt mondta, hogy szerinte a legfinomabb fagyi a kék - ezt is jegyzőkönyvbe vettük, és megígértük neki, hogy megkóstoljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.