Közélet

27 milliós büntetés a soltvadkerti takarék vezetőinek

27 milliós büntetés a soltvadkerti takarék vezetőinek

2012. augusztus 8., szerda
27 milliós büntetés a soltvadkerti takarék vezetőinek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesen 27 millió forint bírságot szabott ki a csődbe ment Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezető állású személyeire - áll a felügyelet honlapján.

A PSZÁF

I. Tibornét

, a takarékszövetkezet volt ügyvezető igazgatóját 3 millió forint,

T. Józsefné

volt pénzügyi és számviteli ügyvezetőt 4 millió,

Ó.-K. Gábort

, a takarék volt üzletági ügyvezetőjét és

P. Andrást

, volt felügyelőbizottsági elnököt 5-5 millió, míg

H. Béla

volt igazgatósági elnököt 10 millió forintos bírsággal sújtotta. A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez súlyosan érinti a hitelintézeti törvény előírásait, és nem teszi lehetővé a biztonságos működést. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15.332 betétesének 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A betétesek 90 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága - meghaladva az országos átlagot - 2,4 millió forint, a kártalanítás hét ország állampolgárait érinti - jelentette be az alap június 26-án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.