Közélet

2014-ben már külhoni magyarok szavazataiért is versenyeznek a pártok

2014-ben már külhoni magyarok szavazataiért is versenyeznek a pártok

2012. augusztus 21., kedd
2014-ben már külhoni magyarok szavazataiért is versenyeznek a pártok

A Fidesz szerint a külhoni magyar állampolgárok külön kampány nélkül is meg tudják ítélni, hogyan teljesítettek a kormány-, illetve az ellenzéki pártok, míg a KDNP úgy készül, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerepe kiemelt lesz a határon túl élő magyaroknak szóló üzenetek megfogalmazásában. A Jobbik és az LMP készül kampányra, az MSZP viszont egyelőre nem árult el részleteket a választójog kiterjesztésével összefüggő stratégiájáról az MTI érdeklődésére.

A 2014-es parlamenti választáson először szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok, de csak pártlistákra, egyéni jelöltekre nem. Az MTI arról kérdezte a parlamenti pártokat, milyen stratégiával, kampányeszközökkel és várakozásokkal készülnek erre.

Gulyás Gergely

, a Fidesz szakpolitikusa - aki a választójog kiterjesztését azzal indokolta: a nemzeti ügyekbe való beleszólás lehetősége minden magyart megillet, bárhol is él - azt mondta: a külhoni magyar állampolgárok külön kampány nélkül is meg tudják ítélni, hogyan teljesítettek a kormány-, illetve az ellenzéki pártok, és számukra nyilvánvalóan kiemelkedő jelentőséggel bírnak a pártok nemzet- és szomszédságpolitikáról, valamint kisebbségi jogokról vallott elképzelései. A Fidesz szerint - folytatta a politikus - még a külhoni magyarok választójogát nem támogató ellenzéki pártok is abban érdekeltek, hogy a szavazás gond nélkül történjen meg, ezért a kormányoldal a választás lebonyolításával összefüggő részleteket illetően minden konstruktív javaslatra nyitott. Megjegyezte ugyanakkor, egyetértés van abban, hogy a határon túli szavazást regisztrációnak kellene megelőznie, és azt is világossá tette, hogy pártja álláspontja szerint a külhoni magyarok voksolását főszabály szerint levélben érdemes lebonyolítani. A KDNP sajtóirodája az MTI érdeklődésére azt közölte, a kormánypárti pártszövetség kampánystratégiája és kampánycsapata is közös lesz a választáson. Tájékoztatásuk szerint a kampányban megjelennek majd a kereszténydemokrata sajátosságok, és mivel a kormányban a nemzetpolitikáért

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes felel, a külhoniaknak szóló mondanivaló megfogalmazásában nagy szerepe lesz a KDNP elnökének. Kitértek arra is, hogy a KDNP mindhárom erdélyi magyar párttal kapcsolatot épít, s ezt a személyes ismeretségekkel együtt igénybe is veszi majd a választást megelőzően.

Balczó Zoltán

Jobbik-alelnök az MTI-nek arról beszélt, hogy pártjának - amely korábban irodát nyitott Erdélyben, Kárpátalján, és ezt tervezi Délvidéken is - a határon túli magyarok képviselete, a kapcsolattartás, valamint problémáik felvetése hazai és nemzetközi fórumokon nem kampányidőszak kérdése. Ezért bíznak abban, hogy olyan kép alakul ki a határon túli magyarokban, amely alapján támogatják majd a Jobbikot a választásokon. Balczó Zoltán hangsúlyozta, hogy készülnek a kampányra, de szeretnék ha erről előzetes egyeztetés lenne a magyarországi pártok és a határon túli magyar közösségek legitim képviselői között. A Jobbik álláspontja szerint ugyanis meg kell határozni azt az intenzitási szintet, amely mellett megismerhetők a magyarországi pártok célkitűzései, de ez nem káros a külhoniaknak az adott országban betöltött helyzetükre nézve.

Dorosz Dávid

LMP-s képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának tagja úgy nyilatkozott: miután a határon túli magyar állampolgárok is megkapták a választójogot, az LMP igyekszik elnyerni a szavazataikat, de ennek során nem fog olyan konfliktusokat generálni, mint a parlament többi pártjától szerintük látható volt. Azt mondta, nem uralkodni akarnak a határon túl élők felett vagy Budapestről diktálni nekik, hanem a helyi tapasztalatokban bízva közösen dolgozni velük. Mivel még nem tisztázott, hogy a határon túli magyarok miként szavazhatnak, ezért nem alakították ki kampányuk logisztikai részét - jelezte. Az LMP még arról sem döntött, kampányukba bevonják-e a határon túli magyar szervezeteket, de Dorosz Dávid kiemelte, hogy ahogy korábban, ezentúl is minden legitim párttal tárgyalni fognak és építik a kapcsolataikat. Miután az sem ismert, hogy hány határon túli magyar voksolhat, az LMP egyelőre nem határozta meg az általuk várt szavazatok számát, de a szavazatarányt tekintve legalább olyan eredményt akarnak elérni, mint Magyarországon. Az MSZP a választójog kiterjesztésével összefüggő stratégiájáról nem árult el részleteket az MTI megkeresésére. Török Zsolt szóvivő azt mondta: a szocialisták választási felkészülésükben minden szavazásra jogosult érdekeire tekintettel lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.