Közélet

Zsákmány utáni nyomozás az elévülés után is

Zsákmány utáni nyomozás az elévülés után is

2012. július 13., péntek
Zsákmány utáni nyomozás az elévülés után is

A Népszabadság értesülése szerint a Belügyminisztériumban (BM) olyan törvénytervezet előkészítésén dolgoznak, amely elfogadása esetén lényegében korlátlan ideig lehetővé tenné a nyomozást a bűncselekményből származó pénzek és értékek után; a javaslat még idén a kormány és a parlament elé kerülhet.

A lap csütörtöki számában ismerteti: jelenleg a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a büntetőeljárás keretében próbálja felderíteni a bűncselekményekből származó pénzt és értékeket, jellemzően szerény sikerrel. Az úgynevezett kármegtérülési mutató országos átlagban a rendőrségnél nem érte el a 10 százalékot, volt olyan megye, ahol még a 3 százalékot sem. A pénzügyi nyomozók kármegtérülési mutatója tavaly 14 százalékos volt. A bűnözők az utóbbi években 150-160 milliárd forint kárt okoztak, amelynek több mint 90 százaléka a zsebükben maradt. Vagy legalábbis ennek jelentős része. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy az elítéltek milyen arányban esnek át a jogerős ítélet után vagyonosodási és általános adóvizsgálaton, és az sem tudható, hogy a vélelmezhetően bűncselekményből származó vagyonuk mekkora hányadára teszi rá a kezét a NAV. Ezen a helyzeten változtatna a BM azzal, hogy korlátlan ideig lehetne majd nyomozni a bűnözők elrejtett zsákmánya után. Az EU fő döntéshozó szerve, az Európai Tanács 2007 decemberében döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig fel kell állítaniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt. Magyarországon a kormány 2009. márciusi döntése értelmében a Nemzeti nyomozó Iroda keretei között jött létre a nyolctagú hivatal. A lap úgy tudja, hogy a BM hosszabb távú elképzelései szerint a hivatal létszámát jelentősen megnövelnék, és általában is nagyobb hangsúlyt helyeznének a bűncselekményekkel okozott kár megtérítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.