Közélet

Vásárhelyi katonák a KFOR gyakorlatán + FOTÓK

Vásárhelyi katonák a KFOR gyakorlatán + FOTÓK

2012. július 30., hétfő
Vásárhelyi katonák a KFOR gyakorlatán + FOTÓK

Közös gyakorlattal hangolhatták össze munkájukat a KFOR misszióban részt vevő nemzetek: lengyel és német katonák mellett az 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrsége is részt vett a kiképzésen.

Az 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló MH KFOR Kontingens 6. váltása folytatta a közös kiképzést a KFOR misszióban részt vevő nemzetekkel. A Slim Lines táborban egymás eljárásmódjait ismerhették meg a katonák. A kiképzésen egy lengyel század, egy örmény szakasz, a svájci EOD Team (tűzszerész csoport) és a FOMD II. (műszaki alegység), egy portugál század, a német Water Cannon Squad (vízágyús raj) és egy magyar szakasz katonái vettek részt. Az első nap az egyéni tömegkezelési (CRC) technikák bemutatásával kezdődött, majd raj- és szakasz szinten ismerhették meg a katonák a különböző nemzetek CRC fogásait. Ezt követően a gyújtóbomba („Molotov koktél”) elleni védekezést gyakoroltak a katonák. A délután folyamán valamennyi résztvevő nemzet bemutatta technikai eszközeit.

Másnap század szinten gyakorolták a harcjárművek alkalmazási lehetőségeit CRC műveletek során, majd zárógyakorlat keretében adtak számot tudásukból a katonák, amelyen már részt vettek a FOMD II. és a Water Cannon Squad elemei is. Az elképzelt szituáció szerint a nemzetközi CRC alegység egy tüntető tömeget oszlatott fel, amely két útblokádot is emelt a feladat megnehezítése érdekében. A gyakorlatot - melyet az MNBG-E (Multinational Battle Group East) hadműveleti főnöke és kiképzési főnöke személyesen tekintett meg - sikeresen hajtották végre. A feladatok tervezésében, és kivitelezésében a munka nagy részét a portugál-magyar törzs végezte. „Örülök, hogy sikeres és eredményes kiképzést tartottunk. A legtöbb hasznos tapasztalatot egymástól tudjuk szerezni”- mondta

Hegedüs Csaba

százados, a KTM (KFOR TACTICAL RESERVE MANOEUVRE BATTALION) törzs hadműveleti részlegének részlegvezető helyettese, aki a komplett kiképzés és gyakorlat fő szervezője volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.