Gazdaság

Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

2012. július 31., kedd
Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

Több változás lép életbe szerdán a gyógyszerek támogatáspolitikájában: a generikus, vagyis helyettesíthető készítményeket érintően a jövőben bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre, míg több gyógyszergyártó számára plusz fizetési kötelezettséget ró az úgynevezett spanyol modell bevezetése.

Az Országgyűlés által június 18-án elfogadott újabb egészségügyi salátatörvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében úgy fogalmazott: az államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett". Az augusztus elsejével induló "generikus árlicitben" megduplázzák, 10 százalékra bővítik a támogatott gyógyszerek körét meghatározó úgynevezett preferált referencia-ársávot. Ezen árversenyben a támogatás árát meghatározó legkedvezőbb árú referencia-készítménynek is jelentősebb piaci részesedést kell elérnie az árversenyt megelőző hónapokban. Ezzel bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre. Spanyolországban - hasonlóan Magyarországhoz - számos, a versengő generikus gyógyszerkört érintő szabályozást vezettek be, többek között a hatóanyag-felírást is, továbbá azon gyógyszerkörre, amelyek már több mint tíz éve versenytárs nélkül vannak a piacon, kötelező 15 százalékos árcsökkentést írtak elő. A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. Az elfogadott törvény szerint, az úgynevezett spanyol modell alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a gyógyszergyártóknak - forgalmuk alapján - az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására. A spanyol modell bevezetése ellen korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete emelt szót, mivel azt kifogásolták, hogy az a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extraadó további 50 százalékos emelkedését jelenti. Az egészségügyi államtitkárság erre reagáló közleményében kiemelte: a Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével és fenntartja az ellátás színvonalát. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt közölte: 2012 augusztusától hozzávetőleg csaknem 600 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve onnan ki is kerülhetnek gyógyszerek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.