Utazás

Utazás: Körutazások Európa legszebb vidékein

Utazás: Körutazások Európa legszebb vidékein

2012. július 3., kedd
Utazás: Körutazások Európa legszebb vidékein

A július eleji kánikula, kellemes időjárás nyaralásra invitál: ha még nincs konkrét útiterve, a Proko Travel utazási iroda számos kedvező ajánlata közül válogathat. Körutazásaival bebarangolhatja Európa legszebb vidékeit Erdély festői szépségű tájaitól az olasz nagyvárosokig.

Derékig benne vagyunk a nyárban, de nincs még terve a nyaralásra? Élménydús körutazásokon vehet részt az, aki a

Proko Travelt

választja. Az utazási iroda Európa legszebb vidékeire szervez több napos körutazásokat, ahol több száz éves történelem elevenedik meg a szemünk előtt - világörökségünk legjavát kötik össze a kirándulások.

Császárvárosok és gyógyvizek nyomában

Közép-európai körutunkon Bajorország és Nyugat-Csehország legszebb településeit keressük fel. Bajorország évszázadokon keresztül a Német-Római Császárság központja volt. A városokban láthatunk több évszázados épületeket, műemlékeket, ezen kívül hajókirándulást teszünk a Dunán, és megkóstolhatjuk Karlsbad és Marienbad híres gyógyvizeit. Az utat olyanoknak javasoljuk, akik nem szeretik a hosszú buszozásokat, de szeretik a bájos kisvárosokat és az érdekességeket. A szállások kellemes **** szállodákban lesznek.

Program:

1. nap:

Szeged (Pécs, Debrecen) – Budapest – München (680 km)

Reggeli indulás, utazás hegyeshalmi határátlépéssel Ausztrián keresztül a bajor fővárosba, Münchenbe. Dél-Németország gazdasági, közlekedési és kulturális központja, egyike Európa legvirágzóbb városainak. Városnézés: belváros, Hagymakupolás dóm, városháza, gótikus kapuk, Maximilian utca szecessziós épületei. Szállás a város közelében.

2. nap:

Kelheim - Regensburg – Nürnberg (200 km)

Reggeli után Kelheimbe utazunk, hajókirándulást teszünk Weltenburgig (sörfőzde, katedrális). Majd városnézés következik Regensburgba (Dóm, püspöki palota stb.) Sétánk után Nürnbergbe utazunk. Ízelítő a legfőbb látnivalókból: Szent Lőrinc-templom, Főpiac tér, Miasszonyunk temploma stb. Szállás egy hangulatos bajor fogadóban.

3. nap:

Bamberg – Bayreuth – Karlovy Vary (310 km)

Reggelit követően Bambergbe utazunk (román, gót, barokk, reneszánsz stílus alkotásai). Városnézésünk után Bayreuthba utazunk. Városnézésünk során felkeressük a Liszt Emlékházban kialakított múzeumot is, aki akar, sétát tehet a hatalmas városi parkban, vagy a Wagner-ház körül. Innen Karlovy Varyba (Karlsbad) utazunk, majd esti séta a szépen kivilágított belvárosban.

4. nap:

Karlovy Vary – Marienbad - Hluboka - Ceske Budejovicébe (270 km)

Karlovy Varyt elhagyva Mareinbadot (Marianske Lazne) keressük fel. Ezt követően folytatjuk utunkat Hlubokára. Itt van Csehország egyik leglátványosabb vára. Késő délután érünk Ceske Budejovicébe (Budweisser sör). Séta a belvárosban, a főtéren és környékén: városháza, Fekete-torony, Dominikánus kolostor… Szabadprogram során, aki gondolja, megkóstolja az itt készülő sört. Szállásunkra este érkezünk.

5. nap:

Cesky Krumlov – Budapest (530 km)

Reggeli után

Cesky Krumlovban

folytatjuk programunkat. Elsőként megtekintjük a Moldva kanyarultában kiépített történelmi óvárost (Főtér, Szent Vitus-templom, városháza), majd onnan felkapaszkodunk a várba, amely Csehország második legnagyobb építménye. Gyalogos sétánk után hazafelé indulunk. Az esti órákban hazaérkezés. Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk. Az úttal kapcsolatos részleteket keresse az utazási iroda honlapján (www.prokotravel.hu).

Nagy erdélyi körutazás

Erdély a mesés táj mellett az ottani körülmények miatt is erős érzelmi hatást vált ki a magyarokból. Kirándulásunk során felkeressük: Nagyváradot, Kolozsvárt, Segesvárt, a Szent Anna-tavat, Csíksomlyót, a Békás-szorost, a Gyilkos-tavat és még sok-sok szép emléket. A pozitív fogadtatás miatt idén is betettük programunkba a csodaszép Sinaia kastélyt, és a Drakula-legenda által ismerté vált Törcsvárat.

Program:

1. nap: Szeged (Pécs) - Budapest –(Miskolc) – Ártánd – Nagyvárad – Kolozsvár (450 km)

Reggeli indulás után Ártándnál határátlépés, majd Nagyváradon városnézés (Szt. László székesegyház, színház). Továbbutazva a Király-hágón átkelve érjük el a történelmi Erdély területét. Kolozsváron gyalogos városnézés következik (Mátyás király szülőháza, Szt. Mihály plébániatemplom, Babes-Bolyai Egyetem…). Szállásunk egy belvárosi **** szállodában, vacsora.

2. nap: Segesvár – Székelyudvarhely – Csíksomlyó - Csíkszereda (280 km)

Reggeli után Segesváron városnézés: Óváros és csatamező, Fehéregyházán a Petőfi Emlékmúzeumot keressük fel. Ezt követően Szejkefürdőre utazunk. Székelyudvarhelyen megállunk az emlékparknál, ahol a magyar történelem és irodalom jeles alakjainak szobrait tekintjük meg. Ezután Csíksomlyóra utazunk (búcsújáró kegytemplom). Szállás Csíkszeredán.

3. nap: Szent Anna-tó – Sepsiszentgyörgy – Gyimesbükk -Csíkszereda (250 km)

Reggeli után utazás a Szt. Anna-tóhoz (séta, szabadprogram), majd utazunk Sepsiszentgyörgyre (Székely Múzeum). Délután visszautazás Csíkszeredára. Ezt követően fakultatív program keretében Gyimesbükkre, a gyimesi csángókhoz kirándulunk (Rákóczi-vár, csángó est, vacsora).

4. nap: Sinaia – Drakula kastély – Brassó – Csíkszereda (290 km)

Reggeli után mindenki eldöntheti, hogy élvezi a Hunguest Hotel Fenyő wellness szolgáltatásait, vagy eljön velünk egy kirándulásra Sinaia városába, ahol a Peles kastély látogatható meg. A következő állomás Törcsvár, Drakula gróf legkedveltebb várkastélya. Ezután rövid séta Brassóban, ahol a Fekete templom épülete található. Vacsorára érünk vissza szállásunkra.

5. nap: Gyilkos-tó– Békás-szoros– Parajd –Korond – Szováta - Marosvásárhely (180 km)

A Gyilkos-tó élménye után félelmetes sziklaszurdokban sétálunk a Békás-szorosban. A Bucsin-tetőn átutazunk Parajdra, ahol délután látogatást teszünk a sóbányában. Továbbutazva vásárolhatunk Korondon, fafaragások, szőttesek és kerámiák közt válogathatunk. Szováta Erdély leghíresebb fürdőhelye. Rövid séta a Medve-tó partján, ezt követően a szálláshelyünkre utazunk.

6. nap: Marosvásárhely - Torda – Torockó (250 km)

Reggeli után városnézés Marosvásárhelyen: Rózsák tere, ortodox katedrális, kultúrpalota. Tordánál felkeressük a kilátódombot, ahonnan jól láthatjuk a hasadékot. Ezt követően érkezünk Torockóra. A Székelykő alatt található település évszázadok történelméről mesél, melyet a helyi múzeumban részletesebben is megismerhetünk. Vacsora, szállás.

7. nap: Nagyenyed – Gyulafehérvár – Vajdahunyad– Arad – Bp (480 km)

Első megállásunk Nagyenyeden a vár melletti Bethlen Kollégiumnál lesz. Továbbutazás Gyulafehérvárra (bazilika, fejedelmek háza, püspöki palota). Vajdahunyad vára a Hunyadiak ősi fészke, betekintést nyerünk a hely történelmébe. Déva vára alatt elhaladva érkezünk Aradra. A Tűzoltó téren megtekintjük az 1849. október 6-án kivégzett vértanuk emlékhelyén felállított szoborkompozíciót. Este érkezünk Budapestre. Az úttal kapcsolatos részleteket keresse az utazási iroda honlapján (www.prokotravel.hu).

A sasok földjétől a Meteorákig (Albánia – Görögország)

Felfedezésre váró különlegesség Albánia. Az ország elnevezése, ha lefordítjuk: sasok földje. Valaha 750 000 betonbunker volt az országban, gyakorlatilag minden második lakosra jutott egy. Enver Hodzsa évtizedeken keresztül zsarnoki elnyomásban tartotta az országot. Innen indult el ez a nép, és már most látható a hatalmas fejlődés. Ismerje meg segítségünkkel az ország kultúráját, építészetét, gyönyörű tájait és vendégszeretetét! Ezt egészítettük ki idén is egy kis görögországi és macedón kiruccanással. Tengerparti fürdési lehetőség is lesz Albániában. Lesz olyan város, ahol az elszállásolás két egymáshoz közeli szállodában történik.

Program:

1. nap: Pécs (Debrecen) - Budapest – Szeged – Szabadka - Nis (710 km)

Reggeli indulás után Szeged- Röszke útvonalon érkezés Szerbiába. Szabadkán séta, nézelődés (szecessziós városháza, Korzó, klasszicista színház…) Városnézésünk után keresztülutazunk a Vajdaságon és Belgrád érintésével érkezünk Nis környékére.

2. nap: Szkopje - Ohrid (300 km)

Reggel indulás, átmegyünk Macedóniába. Itt megtekintjük Szkopje óvárosát, a Charshit. Láthatjuk a Vardar folyót átszelő hidat, a Kale erőd várfalát és bástyáit, Teréz anyára utaló emlékeket és a Millenniumi keresztet. Sétánk után továbbindulunk Ohridba (fellegvár).

3. nap: Ohrid - Durres (230 km)

Reggeli után az Ohridi-tó mellet haladva érjük el Albániát. Folytatjuk utunkat Durresbe, mely a legkulturáltabban kiépített tengerparti város Albániában. A szállás elfoglalása után délután fürdés, pihenés a homokos, lassan mélyülő tengerparton. (2 éj)

4. nap: Durres – Kruja - Tirana – Dures

Mindenki eldöntheti, hogy tovább élvezi a tengerpart nyújtotta élményeket, vagy eljön velünk egy kirándulásra. Először Krujaba látogatunk el, itt található a Szkander bég életét bemutató múzeum (Túracipő szükséges). Ezután Tiranába városnézés következik (Et’hem Bey-mecset, Óratorony stb.), majd szabadprogram. Folytatjuk utunkat Durresbe, nevezetességek megtekintése. Szállás, mint előző nap.

5. nap: Durres - Berat - Apollonia – Vlora (180 km)

Reggeli után Berat felé indulunk. Városnézés: vár, Onufri múzeuma, középkori városközpont. Délután folytatjuk utunkat Apollóniába. Mai napig láthatóak a görög és római emlékek a városban. Továbbutazva Vlorába érkezünk, mely Dél-Albánia leglátogatottabb városa. Felkeressük a Függetlenségi Múzeumot és emlékművet.

6. nap: Llogara park – Dhermi - Palermo öböl – Butrinti – Saranda (110 km)

Reggelit követően Albánia legnagyobb nemzeti parkját keressük fel. Ezt követően Dherminél megállás egy fotószünetre. Rövid kitérőt teszünk Porto Palermohoz, ahol Ali Tepeleni pasa erődje áll. Délután Butrintibe, az antik városba látogatunk, ahol ókeresztény keresztelő templom is található.

7. nap: Saranda – Görögország – Kalambaka (250 km)

Reggeli, majd Görögország felé indulunk. Útközben kis városkákat érintünk. Láthatjuk, hogy errefelé milyen egyszerű körülmények közt élnek az emberek. A táj azért is mesés, mert szinte teljesen érintetlen. Elhagyjuk Albániát és Görögországba átérve szállás Kalambakánál.

8. nap: Meteorák - Thesszaloniki

Reggeli után megtekintjük a Meteorákat. Két kolostor és egy ikonfestő műhely megtekintése után tovább haladunk és megállunk a Tempé-völgyében (Aphrodite-forrás). Délután továbbindulunk Thesszalonikibe. Városnézésünk során felkeressük a Fehér tornyot, mely volt börtön is és múzeum is, Galerius császár diadalívét.

9. nap: Macedónia – Szerbia – Magyarország (980 km)

Kora reggel buszra szállunk, és kisebb pihenőkkel hazaindulunk. Határátlépések függvényében az esti órákban érkezés Budapestre, mely után mindenkit a felszállási helyére szállítunk. Az úttal kapcsolatos részleteket keresse az utazási iroda honlapján (www.prokotravel.hu).

Olaszország gyöngyszemei (Firenze – Róma – Nápoly – Capri)

Felkeressük Olaszország csodálatos városai közül Firenzét, Rómát, Nápolyt, valamint Capri-szigetét. E társasutat olyanoknak ajánljuk, akik a történelmi látnivalókat kedvelik, és bírják a sok nézelődés okozta fáradtságot.

Program:

1. nap: Szeged (Pécs, Debrecen) – Budapest – Szlovénia– Trieszt (670 km)

Reggel indulás. Szlovénián keresztül utazva, mely során gyönyörködünk a Júlia-Alpok vonulataiban érkezünk Olaszországba. Trieszt belvárosában és a tengerparton sétálunk, nézelődünk. Az esti órákban érkezünk szálláshelyünkre. A turistaadók a helyszínen fizetendőek.

2. nap: Firenze – Róma (570 km)

Reggeli után utazunk

Firenzébe.

Nagyszerű élményt jelent a XIV-XV. sz-i épületek között sétálni. Megható érzés Michelangelo, Galilei és Rossini sírjánál állni a Santa Croce templomban, Firenze Pantheonjában. Megcsodáljuk a Santa Maria Del Fioret katedrálist. Sétálunk a XIV. sz-i Öreg hídon, a Ponte Veccion. Ezekkel az élményekkel telve hagyjuk el a Mediciek fellegvárát. Továbbutazás Rómába, szállás a metró közelében.

3. nap: Róma

Reggel kezdjük városnézésünket. Először Vatikánt tekintjük meg (Vatikáni Múzeum, Sixtus-kápolna). Ezt követően a Szt. Péter-székesegyházat, majd a Szt. Pál-katedrálist nézzük meg. Kora esti órákban a híres Spanyol lépcső és a Trevi-kúttal zárjuk a napi programunkat. A nap folyamán közlekedés metróval és gyalog.

4. nap: Róma – Nápoly – Sorrentoi-félsziget (270 km)

Az ókori Róma megtekintése (Forum Romanum, Palatinus, Capitolium, Traianus Foruma és a Colosseum). Délután utazás a Sorrentói-félszigetre, útközben Nápolyban megállás, rövid séta a központban. Láthatjuk Olaszország második legnagyobb kikötőjét is. Szálláshelyünkre, a Sorrentoi-félszigetre érkezés az esti órákban.

5. nap: Sorrento – Capri (hajó)

Pihenés, ill. fakultatív kirándulás hajóval Capri-szigetére. A kikötőből siklóval jutunk fel a központba. Itt a városka nevezetességeit tekintjük meg a közös séta során. A szabadidőben jó idő esetén, rövid fürdőzésre is lesz lehetőség. Este séta Sorrento városában. Szállás, mint előző nap.

6. nap: Pompei – Észak-Olaszország (670 km)

Reggel indulás, irány a Vezúv lávája által eltüntetett város, Pompei. Fantasztikus élmény az ókor szinte tökéletesen megmaradt épületei közt sétálni a XXI. században. A kb. 2 órás séta során a legérdekesebb házakat és emlékeket tekintjük meg, majd utazás észak felé.

7. nap: Padova – Szlovénia – Magyarország (930 km)

Megreggelizünk, majd bemegyünk Padova belvárosába. Itt megtekintjük a híres Szt. Antal-katedrálist, a Gattamelata-szobrot, a főteret és környékét. Szlovénia érintésével hazautazunk. Budapestre érkezés az esti órákban. Ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk. Az úttal kapcsolatos részleteket keresse az utazási iroda honlapján (www.prokotravel.hu).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.