Közélet

Turulmadarat is készítenek az alsóvárosi kovácsok + FOTÓK

Turulmadarat is készítenek az alsóvárosi kovácsok + FOTÓK

2012. július 24., kedd
Turulmadarat is készítenek az alsóvárosi kovácsok + FOTÓK

Kis szerencsepatkótól nagykapun át egészen egy két méteres fesztávolságú turulmadárig minden készült már Oppenauer Péter alsóvárosi kovácsműhelyében. A vas megmunkálói kitelepültek a VII. Nándorfehérvári Emléknapokra, ahol kisgyerekeket is bevonva készítették el portékájukat.

"Patikában nem nyalogatunk, kovácsműhelyben nem tapogatunk semmit" - hangzott el a viszonylag könnyen megjegyezhető, zanzásított munkavédelmi előadás az üllő mellett. Az instrukciók egy tízéves kisfiúnak szóltak, aki a Mátyás téren felállított látványkovácsműhelyben kóstolhatott bele az ősi mesterség rejtelmeibe. Bár a kalapácsolás jól ment neki, ez a szakma nem gyerekjáték: a fém megmunkálása évtizedes szaktudást igényel, nem mellesleg a negyven fok feletti hőmérsékletben végzett nehéz fizikai munkát is bírni kell.

Az utolsó fémhajlítók

Egy idős úr szerecsenpatkót kért magának, amit a műhely munkatársai el is vállaltak volna, ha tudják, hogy mi az - állandó megrendeléseik között csak szerencsepatkó szerepelt. A munkájukat egyszerűen csak fémhajlítgatásként definiáló kovácsinasokat már nehéz bármiféle kívánsággal is meglepni: a hagyományos kérések (kardok, fokosok és kapuk) mellett csináltak már fémből elefántot, csigát, és egy két méter fesztávolságú, prédájára lecsapó turulmadarat is. Utóbbi az egyik legnagyobb feladatuk volt eddig, a madár két hónapig készült, több mint kétszáz, egyenként legyártott tollal díszítették fel. "Gyakorlatilag bármit el tudunk készíteni, amit a kuncsaft kér. Előzetesen megbeszéljük, hogy pontosan mire gondol, így mindig egyedi, kimondottan a megrendelő igényeihez igazított darabok készülnek" - magyarázta Norbert, az egyik munkatárs. Megrendelések a gazdasági válság ellenére is bőségesen vannak, nincs olyan nap, hogy ne lenne munka az alsóvárosi kovácsműhelyben. Eszközeikkel jól beleillettek a Mátyás tér középkori hangulatába, szinte ugyanazokkal a szerszámokkal dolgoznak, mint száz évvel ezelőtti elődeik. "A modern kor vívmányait egyedül a fújtatónál használjuk, azt már nem kézzel kell pumpálni, hanem elektromos úton működik. Ezt leszámítva minden a jól bevált, évszázados eszközökkel készül az üllőtől a kalapácsig" - magyarázta a kovácsinas. A műhelyt vezető Oppenauer Péter beleszületett a szakmába, már hat éves korától segédkezett nagyapja mellett - igaz, majdnem tíz éves koráig csak a fújtatót használhatta. A szegedi kovácsműhelyben dolgozó Zsolt szerint ezt csak így, egyenesen a mestertől lehet megtanulni, az iskolapadban már nemigen találkozhat ilyen tananyaggal. "Somogy megyében, Szőcsénypusztán van még egy szakiskola, ahol oktatják a kovácsmesterséget, máshol talán már nem is foglalkoznak vele. Könyvből az alapismereteket el lehet sajátítani, de évtizedek kellenek hozzá, hogy valaki mesterré képezhesse magát" - mondta a kovácsinas. Hozzátette: sajnos az érdeklődés is egyre kisebb ez iránt a nagy múltú, de nehéz munka iránt, a kovácsmesterség is előkelő helyet foglal el a kihalófélben lévő szakmák egyre bővülő listáján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.