Bulvár

Több száz riasztás, sérültek a vasárnapi viharban

Több száz riasztás, sérültek a vasárnapi viharban

2012. július 30., hétfő
Több száz riasztás, sérültek a vasárnapi viharban

A vasárnapi vihar miatt országszerte több mint 400 riasztást kaptak a tűzoltók; többen meg is sérültek - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn kora reggel az MTI-t.

Hajdu Márton

közölte: a viharos erejű szél okozott problémát, csaknem 300 esetben fakidőlés, illetve leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat, kiemelt területnek számított a főváros és Pest megye. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője,

Kisdi Máté

az MTI-nek elmondta: Budapesten és környékén csaknem 100 esethez riasztották őket. A legtöbb esetben leszakadt faágak okoztak problémát, sok autó megrongálódott, és számos épület tetejét bontotta meg a vihar. A XI. kerületben például több magas épület tetejének nagyobb darabjai hullottak a földre, az Egér úton több villanyoszlop is az úttestre dőlt. Solymáron pedig egy 20 méteres fa zárta el az úttestet. Hajdu Márton arról számolt be, hogy országszerte több mint 50 épületkárról érkezett jelentés, ebből 25 Zalaszentgrótról. A közutakon 40 esetben okozott problémát a viharos időjárás, a vasúti közlekedésben öt helyszínen teljes pályán, kettőn pedig egy vágányon szünetelt a forgalom. Több helyen még a hajnali órákban is dolgoztak a tűzoltók - tette hozzá. Az OKF-hez hét személyi sérülésről érkezett jelentés. Két autóra fa dőlt, az egyikben egy, a másikban két ember sérült meg. A Váci Világi Vigalom rendezvényen négyen sérültek meg - mondta Hajdu Márton.

Győrfi Pál

, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap délután villám csapott le egy Győr-Moson-Sopron megyei focipályára, ahol újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. Az egyik játékos életveszélyben van, őt a soproni kórház intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek, tizenkét érintettet már hazaengedtek - közölte Becher Péter, a kórház vezető ügyeletese az MTI érdeklődésére vasárnap este. Nyolc beteget megfigyelésre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályára szállítottak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzésében Nógrád, Bács-Kiskun és Pest megyére valamint a főváros területére felhőszakadások, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyére pedig a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt egyaránt elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken hétfőn is előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos széllökések, illetve jégeső kísér, az intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A Balaton középső és keleti medencéjénél másodfokú, a nyugati medencéjénél valamint a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn nyugaton néhol, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között várható. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.