Kultúra

Thealter blog - első nap + FOTÓK

Thealter blog - első nap + FOTÓK

2012. július 24., kedd
Thealter blog - első nap + FOTÓK

Minden más a megszokott. A feszes, szövegközpontú rendezés, a teljesen kitárulkozó színész, a tér és a játék. Ezek mind rendben voltak.

A besúgósdi a véretekben van!

"Csak forogjatok, lebuktatok besúgók és provokátorok" (Müller Péter Sziámi: Besúgók és provokátorok)

2006 tavaszán Csíkszeredán egy anyaországi pénzből működő erdélyi folyóirat szerkesztője két áfonyapálinka között közölte velem: ti magyarok takony nép vagytok. Persze értettem, az előző évi népszavazás a kettős állampolgárságról kiverte a biztosítékot. A "ti magyarok" közé tartoztam. Magánvéleményre nem volt jogom. A bűnöm az volt, hogy a határ innenső oldalán születtem. Ő továbbra is felvette fizetését, magyar nyelven szerkesztett és írt. Nekünk, a taknyoknak. Nem botránkoztam meg sem akkor, sem hétfőn este a Pass-port Szeged bemutatóján. Nem tudok ezzel mit kezdeni. Ha ez az eredménye a kérdőíveknek és az interjúknak, ha valóban ennyire szélsőségesen rasszista a szegedi átlag, ha valóban ennyire felületesen ismerjük a határon túli magyarokat, ha valóban ennyire érdektelenek és közönyösek vagyunk, akkor szégyellem magam. Nem tudtam és nem vettem észre. Egy másik Szegeden éltem idáig. ... Minden más a megszokott. A feszes, szövegközpontú rendezés, a teljesen kitárulkozó színész, a tér és a játék. Ezek mind rendben voltak.

Virginia Wolf, Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder... kik ők?

Szeretem ezt az álmomat, fekszem az ágyon a víz alatt, Lelkem vándorol, a testem halott, magamra vetített kép vagyok" (Trabant zenekar: Mániákus depresszió)

Urbán András színháza után Ágens szerelemért, hatalomért, pozícióért harcoló három nője maga volt a bűnbocsánat. Érthető, kezelhető érzések, lassú és nyugodt cselekmény, gyönyörű zene és mozgás. Tudtam ki vagyok és hol vagyok. A földön ülve magam alá húztam a lábaim, a cselló hangja, Ágens szikár játéka, a feszültséget is elnyomó végtelen nyugalom megbékélést hozott. Régen láttam ennyire tökéletes befejezést. Mire kiléptem a Várból a Tisza partjára, feldolgoztam az első előadást is. Én nem éltem meg háborút és már nem is szeretnék. Értő kritika

itt

.

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.