Írjon nekünk

Közélet

Terapeutikus foglalkozások, romafesztivál és bűnmegelőzési programok a XVI. ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Nagyon komoly élményeket szerezhettek az ÁGOTA-tábor lakói a KÁSZPEM kliens csoportok foglalkozásain. Számos téma mentén indultak el a terapeutikus jellegű összejövetelek. A mélyre sikeredett beszélgetéseket követően a Szegedi Rendőrkapitányság szakemberei tartottak bűnmegelőzési programot, tájékoztatót, végül egy igazi szívet melengető romafesztivállal zárták a napot a családból kiemelt gyermekek.

A tábor vezetője, Kothencz János témafelvezető előadásában kitért az állami gondoskodásban élők egyik legkomolyabb problémájára, vagyis arra, hogy milyen nehézségeket élnek meg a gyermekek a másokra való ráhagyatkozás kérdésköreiben. Előkerültek a referenciaszemélyek fontosságát firtató gondolatok és az is, hogy milyen kapcsolataik vannak a mai magyar gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek.

Kothencz János témafelvezetőjében számos gyermek is megszólalt, akik maguk meséltek tapasztalataikról és élményeikről. A felvezetést követően kiscsoportokban dolgozták fel a hallottakat a résztvevők, és különböző terápiás gyakorlatokon keresztül tematizálták mindazon kérdéskört, mely fontos volt a magából mind többet megosztani kívánó gyermekeknek.

A finom ebédet követően a Szegedi Rendőrkapitányság két szakembere Lázár Szvetozár alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság helyettes vezetője – a bűnügyi szolgálat vezetője, valamint Rajki Aranka alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya bűnmegelőzési alosztályának vezetője tartottak előadást a gyermekeknek, és egy nagyon őszinte kötetlen beszélgetés keretében válaszoltak a táborlakók kérdéseire. Lázár Szvetozár a sok komoly téma közt kitért a prostitúció veszélyeire és a dizájnerdrogok témájára is. A gyermekek maguk is meghökkentek mindattól, amit hallottak, és számtalan kérdéssel halmozták el az igen jó pedagógiai készséggel rendelkező kapitányhelyettest. Rajki Aranka ugyancsak húsba vágó témákat elevenített fel. Az engedély nélküli eltávozások alatt kialakulható veszélyek fontosságára is fel hívta a gyermekek figyelmét. A táborlakók megdöbbentek a két komoly beosztású rendőr aggódó és szeretetteljes szavain és azon is, hogy mennyire őszintén és oldott hangulatban beszélgethettek és kaphattak válaszokat kérdéseikre. Több gyermek gondolhatta át újra eddigi elképzeléseit számos olyan témában, melyek a gyermekek kriminalizálódásában komoly szerepet játszhatnak. Az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyébként régről ápol jó szakmai kapcsolatot a Szegedi Rendőrkapitányság szakembereivel. Az alapítvány csaknem 13 éves játszóházi programjai kapcsán is már számos alkalommal fogtak össze a munkatársak a rendőrség szakembereivel. Puskás Ferenc körzeti megbízott és munkatársai, illetve maga a városi rendőrkapitányság többször segítette már az alapítvány és a szolgálat gyermekmentő tevékenységét.

Az ÁGOTA Alapítvány szakmai munkacsoportja és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója, valamint az Országos Rendőr-Főkapitányság illetékes szervei közt kialakulófélben van egy olyan keretmegállapodás, mely egységes protokollt teremthet a Csongrád és Bács-kiskun megyei rendőrkapitányságok bűnmegelőzési alosztályai és a szolgálat gyermekvédelmi intézményei közt. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága Bűnügyi Elemző-Értékelő Főosztályának és Bűnügyi Koordinációs Osztályának munkatársaival: Németh Zoltán alezredes kiemelt főreferenssel és Kerepesiné Horváth Katalin alezredes asszonnyal Kothencz János már többször egyeztetett a kialakítható közös szakmai együttműködés részleteiről. A már több közös konzultáción egyre inkább kirajzolódni látszik egy mintaértékű, valóban modellt teremtő együttműködés lehetősége. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúsági főigazgatójaként Kothencz János fontosnak tartja, hogy végre közös protokoll mentén kezeljék az engedély nélküli eltávozások kérdésköreit, és inkább a szakmai szempontok élvezzenek elsőbbséget a jogszabályok teljes körű betartása mellett. Biztató jeleit láthatjuk mindennek már Csongrád és Bács-Kiskun megyében is. Az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyaránt egy gyermekközpontú együttműködés kialakítására törekszik az országos és megyei, illetve a városi és kisebb települések rendőri szerveivel. A közös pályázati programok és bűn megelőzési tevékenységek mellett az elmúlt időszakban számtalan ponton működtek már együtt az érintett felek. Például a dizájnerdrogok elleni küzdelemben csakúgy, mint a prostitúció és az engedély nélküli eltávozások kérdésköreiben. Az idei ÁGOTA-tábor is jó bizonyítéka annak, hogy mennyire hasznos és nélkülözhetetlen az e fajta együttműködés. Lázár Szvetozárt és Rajki Andreát nagyon megszerették a gyermekek, és nagyon hálásak voltak mindazért a szeretetért, amit kaptak.

A szerdai napot a táborlakók az úgynevezett ÁGOTA Roma Esttel zárták, és az esti filmvetítést követően boldogan pihenhettek le.

Az idei romaestre illusztris vendégek látogattak el a gyermekek közé. Jelen volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának számos munkatársa, Égető Gábor, a hivatal helyettes vezetője és kollégája, Petróczki Edit, akik nagyon nagy örömmel fogadták el a meghívást. Szintén jelen volt még a vendégek közt Káló Györgyi és Kolompár László a Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat elnöke is. Ugyancsak vendége volt még az estének Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő is, aki egyrészt mint a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei igazgatója és nem utolsósorban mint a Szeged ifjúsági és sportbizottságának tagja vett részt a programokon.

A gyermekek nagyon sokat zenéltek és táncoltak. Olyan hagyományokat elevenítettek fel, melyek nagyon hasznos ismeretekként jelenhettek meg a roma származású gondozottak számára. A cigányság nyelvéről és eredetéről, a roma kultúra hagyományairól és folklórvilágáról, valamint a társadalmunkba betöltött értékeiről szólt a romaest, mely óriási sikert aratott a résztvevők és a vendégek körében is. A vendégek köszöntötték és biztatták is a családból kiemelt gyermekeket. A gyámhivatal munkatársai szintén komoly szakmai együttműködést valósítanak meg az ÁGOTA Alapítvánnyal és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóval. Az pedig szintén egy szakmai innovatív lépés volt a szolgálat részéről, hogy a szakmai program részeként tudatosan figyelnek a gyermekek identitásfejlesztésére, és ezt a célt szolgálja az is, hogy romaügyi referensi feladatkört is létre hoztak. Számos cigány származású gyermek él állami gondoskodásban. A szakmai program egyik markáns elem az is, hogy ezt ne szégyenként éljék meg a gyermekek, hanem értékként és lehetőségként. Az ÁGOTA-tábor lakói nagyon sok szeretet és odafigyelést kaptak a szerdai napon is.

Az ÁGOTA köszönetet mond a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének munkatársainak és igazgatójának, Garami Istvánnak, a MOL Új Európa Alapítványának és a Ramirent Kft.-nek.

Hírzóna

Nézőpont Intézet: továbbra is vezet a Fidesz–KDNP a teljes ellenzékkel szemben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Medvelesen vehetünk részt a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 2-án, vasárnap.

Tovább olvasom

Hírzóna

Különleges mozdulatművészeti előadás lesz Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 7-én, a Kolo Szerb Kulturális Központban Szerpentintánc címmel.

Tovább olvasom

Aktuál