Közélet

Távol-keleti hangulat a Lótusz Napokon + FOTÓK

Távol-keleti hangulat a Lótusz Napokon + FOTÓK

2012. július 29., vasárnap
Távol-keleti hangulat a Lótusz Napokon + FOTÓK

Több ezer ember látogatott el hétvégén a füvészkertbe, hogy megcsodálja az indiai lótusz virágba borult tavát. Ez alkalomból kétnapos, távol-keleti hangulatú rendezvénysorozattal várták az érdeklődőket: hangmasszázs, jóga, badzsan és táncbemutató is szerepelt a Lótusz Napok programjai között.

Botanikai különlegességgel várta az érdeklődőket szombaton és vasárnap a Szegedi Füvészkert. A 17,5 hektáros park számos növénykülönlegességnek ad otthont, a látogatók azonban elsősorban az indiai lótuszra voltak ma kíváncsiak. Közép-Európa legnagyobb lótuszállománya található Szegeden, melynek virágzását a Lótusz Napok kétnapos rendezvénysorozatával ünnepelte az intézmény: jóga és táncelőadások, harcművészeti bemutatók váltották egymást, melyeket távol-keleti hangszerek andalító zenéje kísért.

Nyolcvan éve virágzik Szegeden

"Közel nyolcvan éve hozták be az első lótuszokat Szegedre, azóta is minden évben több száz virággal díszíti a füvészkert tavát" - magyarázta

Makra Orsolya

, a rendezvény egyik szervezője. A földeáki kastély kertjében bukkantak először a növényre, innen telepítették be az akkor még fiatal botanikus kertbe. Földeákról már évtizedek óta eltűnt a növény, sőt a hetvenes évek közepén a füvészkert állománya is kis híján kipusztult - a megtorpanás pontos okát azóta sem tudják, a tó aljának megtisztításával szerencsére új erőre kapott, és azóta is a botanikus kert díszeként megnyílik minden nyáron. "Bár Ázsiában elterjedt, hétköznapi növénynek számít, több szerencsés véletlen következménye, hogy megmaradhatott itt Szegeden. Az élőhelyéül szolgáló, mesterségesen kialakított tó alján télen-nyáron húsz fok körüli hőmérsékletű a víz, így a növény a fagyos időt is átvészeli" - magyarázta Makra Orsolya. Május környékén először leveleivel bújik ki a növény a víz alól, majd lila virágaival is az ég felé nyújtózik - ilyenkor júliusban a virágzás több fázisát is megcsodálhatják az érdeklődők bimbózástól az elhervadásig.

Lótuszülésben

Több programmal is készült a távol-keleti köntösbe öltözött füvészkert erre a hétvégére: az egyedi, kézműves termékek, fűszer- és gyógynövények vásárlása mellett át is mozgathattuk magunkat, melyhez a nyugalmas hangulatot árasztó park jó hátteret biztosított. A Jalagati Yoga Club tagjai limonádéval, és tradicionális jógagyakorlatokkal is várták az arra sétálókat. "Szegeden és Pesten is működünk, itt közel négyszáz ember is megfordul nálunk. Az általunk alkalmazott jóga különlegessége, hogy energetikailag felépítve a teljes palettát végigjárjuk, nincsenek szétbontva, rendszerekbe sorolva a gyakorlatok" - árulta el portálunknak Körmendi Nóra jógaoktató. Idén, szeptember 8-án a ligetben ünnepli negyedik születésnapját a Jalagati klub - előadásokkal, könyvbemutatóval és természetesen közös jógával készülnek a nagy napra. A kétnapos rendezvényen különleges, vegetáriánus ételeket kóstolhattunk, harcművészeti bemutatókat szemlélhettünk meg, személyre szabott asztrológiai kimutatást kérhettünk, hangmasszázsban fürödhettünk és keleti gyógymódokról is hallgathattunk előadásokat. Vasárnap délután Gauri Sankar Gupta, India budapesti nagykövetének előadásával zárult a Lótusz Napok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.