Közélet

Tíz állat lelt gazdira a tappancsos fesztiválon + FOTÓK

Tíz állat lelt gazdira a tappancsos fesztiválon + FOTÓK

2012. július 16., hétfő
Tíz állat lelt gazdira a tappancsos fesztiválon + FOTÓK

Közel száz négylábú neveztek be a XI. Tappancs Állatfesztivál különleges kutyaszépségversenyére, illetve látványos bemutatók és előadások is várták az állatbarátokat vasárnap az Erzsébet-ligetben. A szervezők nagy örömére a nap folyamán öt cica és ugyanennyi menhelyi kutyus is szerető gazdára talált.

Tizenegyedik alkalommal ünnepelte a négylábúakat nagyszabású fesztivállal a Tappancs Állatvédő Alapítvány, melynek ezúttal az Erzsébet-liget adott otthont. Évről évre egyre több fajtamentő és állatvédő szervezet csatlakozik a rendezvényhez, most a beagle fajtamentők mutatkoztak be, de kint volt a ligetben a Futrinka Egyesület, illetve a rendőrség is. A Vám- és Pénzügyőrség kutyás bemutatót tartott, akárcsak a Szegedi Kutya Klub, a Csibész Kutyasuli és a Kedvenc Kutyaiskola. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen korban és módszerekkel érdemes elkezdeni a négylábúak oktatását.

Tari József

állategészségőr, állattenyésztő a magyar kutyafajtákat mutatta be a közönségnek, a magyar agár és vizsla mellett a kuvaszt és a komondort is megcsodálhatták az érdeklődők a puli, a pumi és a mudi mellett (az erdélyi kopó és a drótszőrű vizsla nem volt jelen). Kiderült, puliból a szürke színű a legritkább, míg a puminál ez a legelterjedtebb. „Aki kutyával való foglalkozásra adná a fejét, ebből a kilenc fajtából is megtalálhatja a számára legideálisabb, legkedveltebb karakterűt. Érdemes tudni, hogy a kilenc magyar fajtát összességében tekintve az évente született törzskönyvezett utódok száma alig haladja meg a kétezret, míg Magyarországon csak német juhászból négyezer születik évente. Ezért is kell népszerűsítenünk a magyar fajtákat” – fogalmazott Tari József.

Szépségverseny, ahol nem a szépség számít

Az állatfesztivál egyik legsikeresebb programja ezúttal is a kutyaszépségverseny volt, melyre közel száz négylábút neveztek be. A versennyel kapcsolatban a Tappancs Alapítvány kuratóriumi tagja, Csamangó Éva elmondta, pluszpont itt nem a szépségért járt, nem azt nézték, hogy fajtatiszta-e a benevezett eb. Akkor lehetett pontokat kapni, ha egy eb keverék, örökbefogadott, ivartalanított, illetve, ha chippel van ellátva. Az összes színpadra szólított négylábúval kapcsolatban el is mondta Éva ezeket a jellemzőket, így könnyítve meg a zsűri dolgát. Nagy sikert aratott az állatfesztiválon Zsuzsa néni foltos Zsófija is, a tacskót szokatlan mintázata miatt sokan megsimogatták. Az egyéves kutyus hozzá van szokva a társasághoz, gazdája rendszeresen viszi más kutyák közé. Még sokat kell oktatni-nevelni a foltos ebet, mint megtudtuk, legutóbb a pacsiadást tanította meg neki gazdája. Egy igazi ölebbel nevezett a szépségversenyre Farkas Anikó. A bichon bolognese, más néven bolognai pincs mindenhova követi gazdáját, s kimondottan szeret az ölében aludni. A rendezvényen néhány nagyobb testű ebtől megijedt a másfél éves kutyus, de természetesen farokcsóválva barátkozott is. Öt skót terrierrel látogatott ki a rendezvényre Bodrogi Edit. Kertes házban laknak, s náluk szabadon járnak-kelnek a négylábú családtagok, a lakásban például külön kutyaágyak is vannak. „A kutyáink beilleszkedtek a családba, együtt élnek velünk. Szerencsére már nálunk is ismert a Tükör iskola, mely módszer elutasítja a kényszerítő eszközöket, a kutyákkal szembeni erőszakos fellépést. Nekünk kell megtanulnunk az ő nyelvüket, és ez működik, boldogok és kiegyensúlyozottak” – magyarázta. Hetente többször elviszik sétálni a kutyáikat, illetve most nyáron úszni is járnak rendszeresen. Bodrogi Edit szerint, aki nem tud időt szánni rájuk, inkább ne vegyen kutyát. „A kutyatartás nagy érzelmi, időbeli és pénzbeli felelősség, s remélem, ezt egyre többen megértik” – fogalmazott.

Felelősséggel a négylábúakért

A rendezvény egyik fő célja, hogy a felelős állattartásra felhívják a figyelmet, így a Dog Dancing bemutató előtt Rengei Antal, Szegedi Kisállat-Ambulancia állatorvos tartott előadást, gyakorlati tanácsokkal látva el a gazdikat. „Sok kérdést kaptam a féregtelenítésről, a kullancs- és bolhairtásról, illetve nyár révén a kutyák szőrével és bőrük ápolásával kapcsolatban is érdeklődtek. Bátran le lehet nyírni a kutyákat, persze teljesen kopaszra nem szabad” – magyarázta Rengei Antal. Az állatorvos úgy látja, általában tájékozottak a gazdik, ezt bizonyítja, hogy jó kérdéseket tesznek fel. „Nekünk az az igazi öröm, hogyha a gazda arra kíváncsi, miként lehet kedvencét jól tartani, megőrizni egészségét. Még mielőtt házi kedvencet választunk, érdemes utána olvasni, hogy neki mire van szüksége” – tette hozzá. Az állatfesztivált szervező Tappancs Alapítvány kuratóriumi tagja, Szerencsés Tilla a hozzájuk érkező kérdésekből és észrevételekből viszont azt is látja, hogy sok gazdi alapvető dolgokkal sincs tisztában. Az egyik tévhit, hogy a kertben tartott kutyát nem kell elvinni sétálni. „Hiába nagy egy kert, a négylábút hetente több alkalommal sétáltatni kell, hiszen magától nem mozog eleget, s mivel minden fűszálat ismer, unatkozik is, s ennek bizony az lesz a következménye, hogy kárt tesz a kertben” – magyarázta. Gyakran találkoznak azzal is, hogy láncon tartanak kutyákat, míg az örökbefogadók egy részénél azt tapasztalják, hogy az újdonsült gazdák nem gondolják végig elég alaposan, hogy mennyi törődést igényel egy kutya, illetve, hogy mennyibe kerül például az orvosi ellátása. Az örökbefogadott négylábúak közel tíz százaléka kerül vissza emiatt a menhelyre rövid idő után. Hagyományos nyári rendezvényükkel azt is szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy mekkora felelősséggel is jár egy állat gazdájának lenni. A XI. Tappancs Állatfesztiválra nyolc kutyust és ugyanennyi cicát is kihoztak a menhelyről, s a szervezők nagy örömére öt kutya és öt cica is gazdára talált a rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.