/

Szent-Györgyi Albert a szegedi dóm mellé költözött + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szent-Györgyi Albert-emlékévhez kapcsolódóan emlékkiállítás költözött a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába, a dóm szomszédságába. A szervezők szándéka szerint mivel a szabadtéri előadásaira érkező turisták is betérhetnek a tárlatra, így széles körben, az egyetemen túl is eljuthat Szent-Györgyi öröksége.

A szegedi Nobel-díjas tudós emlékére 2012-ben több eseménnyel adóznak. Az első, s talán a legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó program volt a márciusi konferencia, amit a szegedi egyetem egykori rektora tiszteletére, Nobel-díja átvételének 75. évfordulója alkalmából szerveztek. „A most nyíló kiállítás a következő jelentős eseménye az emlékévnek, ezt egy koncert követi, majd októberben egy középiskolásoknak rendezett tanulmányi verseny” – mondta el a SZAB-székházban a kiállítás csütörtöki megnyitóján Pál József tudományos és külkapcsolati rektorhelyettes.

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor kiemelte, hogy e kiállításnak nemcsak az egyetemről kell szólnia, hanem az a cél, hogy a szabadtéri szomszédsága révén szélesebb körben, az ide látogató vendégek számára is üzenetet adhasson át. A rektor reményét fejezte ki, hogy az augusztus 20-ig tartó tárlat messzire viszi majd Szent-Györgyi Albert örökségét, szellemét. A SZAB elnöke, Dékány Imre is a tárlat kinyílásáról beszélt a székházba költözés kapcsán, az összeállítás sokszínűsége szerinte Szent-Györgyi személyiségéből fakad, aki önmaga egy rendkívül sokszínű ember volt. A megnyitót egyébként meglátogatták az egyetem vegyésztáborának résztvevői is.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Csökkent az üzemanyagok fogyasztása az első félévben

Default thumbnail
Következő sztori

A szombaton érkező hidegfront többnapos lehűlést hoz

Legutóbbi hasonló cikkek