Közélet

Szemetet gyűjtöttek a szerb és a magyar rotarysok + FOTÓK

Szemetet gyűjtöttek a szerb és a magyar rotarysok + FOTÓK

2012. július 17., kedd
Szemetet gyűjtöttek a szerb és a magyar rotarysok + FOTÓK

Az első Rotary Regatta szerbiai és hazai résztvevői a zöld program keretében kedden délelőtt szemétszüreten vettek részt. A Tisza által partra sodort szemetet gyűjtötték az újszegedi oldalon, a szakmai segítséget pedig (zsákok, kesztyűk, konténer) a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. biztosította. Miért is kell a vendégekkel szemetet szedetni, kérdeztük Farkas Andrástól, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub volt elnökétől.

Az idei évet a Rotary a víz tisztaságának évévé nyilvánította, ezért a Rotary-mozgalmak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vizek tisztasága megmaradjon. Innen származott az ötlet, hogy a szerbiai és szegedi rotarysok közösen nekilátnak a Tisza-part megtisztításához. Szeretnék felhívni az emberek figyelmet arra, hogy a víz tisztaságának egyik feltétele, hogy az ártér is tiszta legyen. A vízgyűjtő területekről érkező hulladékok összegyűjtése csak az egyik feladat, a mozgalom tagjai legalább ennyire fontosnak tartják a megelőzés, a környezettudatos életmód fontosságának hangsúlyozását is. Nem csak Romániából és Ukrajnából érkezik a szemét Magyarországra, nagyon sok hazai hulladékot is találunk a folyóban, hangsúlyozta

Farkas András

, amely aztán a Dunán keresztül a Fekete-tengerben és az óceánokban landol hatalmas mesterséges szigeteket képezve. Nem véletlenül kongatják mindenhol a vészharangokat és gyűjtik serényen a hulladékot. A Rotary Klubok a maguk szerény eszközeivel igyekeznek hozzájárulni a mozgalom sikeréhez. Az egyik eszköz a már hozzánk sodort szemét összegyűjtése, legalább ezzel ne szennyezzük tovább kedvenc folyónkat, a Tiszát.

Sokan most is szeméttelepnek használják a Tisza-partot

A lelkes csapat az újszegedi vastoronynál kezdte a szemétgyűjtést és a Maros torkolata felé haladt. Ezen a területen az idén az Ativizig közmunkásai gyakorlatilag naponta tisztítják a terepet, ami óriási minőségi változást jelent a korábbi évek gyakorlatához képest. Rendkívül tisztának mondható most a Tisza-part ezen szakasza, de a közmunkások kapacitása sem végtelen, ők sem tudtak minden lerakódott és évek során felhalmozódott hulladékot eltüntetni. A rotarysok most elsősorban a PET-palackokat szedték össze, de mást is, amit a víz fel tudott emelni és el tudott hozni. Nem szabad homokba dugni a fejünket, sajnos, nagyon sokan még mindig szeméttelepként használják a Tisza-partot és ide hordják a kommunális hulladékot, az építési törmeléket, a szemetet, a megunt lim-lomot. Ha jobban odafigyelünk és rájuk szólunk a szemetelőkre, talán a jelenség is megszűnik. Farkas András nem győzte hangsúlyozni a ’90-es évek regattájának hagyományát, amelyet most az első rotarys regattával ismét föl szeretnének éleszteni. Évtizedeken keresztül ilyenkor nyáron 50-80 hajó is érkezett Szerbiából Szegedre. Az emberek ugyanazok, csak most a Rotary Klubok álltak az ügy mellé. A mozgalom azonban csak generátorként óhajt részt venni a rendezvény támogatásában, az a tervük, hogy a jövőben minél több embert, egyesületet, civil szervezetet bevonjanak a szervezésbe, ezáltal is népszerűsítve a kulturált utazás, kirándulás és barátkozás nemes eszméjét. Másrészt megőrizni a Tisza tisztaságát, és folyamatosan megelőzve a bajt felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Úgy tűnik, az erőfeszítéseknek van foganatja. A közös szemétszüret eredménye: mintegy 300 méteres partszakaszt tisztítottak meg, és közel 100 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

A Tisza Regatta idővel kétirányú is lehet

Távlati célként Farkas András arról is beszélt, hogy a regatta akár kétirányú is lehetne, tehát nem csak Szerbiából jönnének Szegedre a déli szomszédok, hanem a magyarországi Rotary Klubok (elsősorban a vásárhelyi, a szentesi, a csongrádi, szolnoki) is ellátogatnának Újvidékre vagy akár Belgrádba. Most a szerbek voltak a kezdeményezők és a magyar fél csatlakozott hozzájuk, de mindannyian azt szeretnék, ha a jövőben hagyománnyá válna a rendezvény. A vendégek ma megtekintik Szeged nevezetességeit (zsinagóga, Fogadalmi Templom, Kárász utca, belváros), majd a városnéző kisvonatra is felszállnak. Ezt követően az érdeklődők megtekintik a közelmúltban felújított deszki szerb közösségi házat, este pedig zene, tánc és esti fürdőzés a Napfényfürdő Aquapolisban. A szerbiai rotarysok szerdán utaznak haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.