Közélet

Szegedi mérnök az olimpiai stadion újrahasznosításának tervezésében + FOTÓK, VIDEÓ

Szegedi mérnök az olimpiai stadion újrahasznosításának tervezésében + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 27., péntek
Szegedi mérnök az olimpiai stadion újrahasznosításának tervezésében + FOTÓK, VIDEÓ

A londoni olimpia egyik fő központja a hivatalos nyitóünnepség és záróceremónia, valamint az atlétikai számok helyszíne, az olimpiai stadion lesz. Az ötkarikás játékok után „újrahasznosítják” a létesítményt, s ebben a munkában vezető tervezőként vesz részt egy szegedi mérnök.

A 80 ezer fő befogadására képes stadiont 2008 májusában kezdték építeni, és 2011 áprilisában készült el 486 millió fontnyi közpénzből. A stadion minden tekintetben egy zöld létesítmény, a hivatalos leírás szerint „a valaha épített leginkább fenntartható építmény″. Az acélfelhasználás más stadionokhoz képest jóval kevesebb, a betontömböket ipari hulladékból készítették, a stadion lefedés felső tartószerkezete pedig feleslegessé vált gázcsövekből készült. A stadionnak a játékok alatt 80 000 férőhelyes a befogadóképessége: 25 000 állandó ülés van az alsó szinten, míg a felső szint 55 000 néző befogadására képes, ám ez ideiglenes elemekből épült, így az olimpia után elbontható. Korábban még nem épült ennyire könnyen visszabontható olimpiai stadion. Összesen hétszáz szoba van a létesítményben, ebbe beletartozik a nyolc öltöző és a négy imaszoba is. Érdekesség, hogy a stadion gondozását felügyelő személyzetnek van egy különleges segítsége is: a helyszín körül egy Willow nevű idomított sólyom „járőrözik”, megakadályozva, hogy a galambok a létesítményre építsék fészküket.

Futballstadion lehet majd az olimpiai arénából?

A stadion átalakításának vezető tervezője egy szegedi mérnök, Kocsis András Balázs, aki Budapesten a Műszaki Egyetemen diplomázott, majd Athénban is tanult. Szegeden a KÉSZ Kft. tervezési osztályán dolgozott főként acél és vasbeton szerkezetű épületek tervezésében. A Nemzeti Stadion Rekonstrukció keretén belül több magyarországi stadion tervezésében és felújításában vett részt tervezőként és projektvezetőként. A világhírű Buro Happold cég bathi irodájában 2008-tól dolgozik, itt lett vezető tervezője az a londoni olimpiai stadion átalakításának. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara májusban Alkotói Díjjal tüntette ki. „A londoni olimpiai stadion az ötkarikás játékok után új minőséget kap, át kell majd alakítani, jelenleg ennek a tervezése folyik. A stadion tulajdonjoga London városé, közpénzből épül az aréna. Jelenleg két futballcsapat pályázik arra, hogy beköltözzenek: a Tottenham és a West Ham United mérkőzéseinek lehet majd jövőben a helyszíne a stadion. A tervezőcsapat tehát nem állt le, ugyanez a gárda viszi tovább az átalakítás megtervezését, ebben a munkában veszek részt én is. A végleges, konkrét céllal kapcsolatban nem tudok konkrétumokkal szolgálni, mivel titoktartás köt” – nyilatkozta portálunknak a szakember, kiemelve, hogy a teljes felső lelátó része elbontható, az alsó lelátók körül egy 25 ezer férőhelyes körgyűrű maradhat, ez a rész állandóra van tervezve. A tervező hozzátette, ez egyáltalán nem jeleneti azt, hogy el is bontják az ideiglenesre épített részt. Ami kihívás lehet, hogy az atlétikai pályát állandóra építették, és egy angliai futballstadionban a nézőtér már rögtön a pálya oldalvonalánál kezdődik. De ha a kérők közül az egyik klub lesz a befutó, akkor létezik megoldás, hogy a nézőtér „ráfolyjon” a futórészre. http://www.youtube.com/watch?v=BtSsY0M0qZg&feature=relmfu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.