Egyetem

Szegeden tanácskozik a gasztroenterológia krémje + FOTÓK

Szegeden tanácskozik a gasztroenterológia krémje + FOTÓK

2012. július 12., csütörtök
Szegeden tanácskozik a gasztroenterológia krémje + FOTÓK

A világ 30 vezető szakértője a 30 legtehetségesebb fiatal kutatónak tart elméleti előadásokat és szakmai gyakorlatokat a Szegedi Tudományegyetemen négy napon keresztül.

Az Európai Gasztroenterológiai Társaság (UEG) idén Szegedre, a Szegedi Tudományegyetemre hozta el az éves Basic Science Konferenciáját. A július 12-étől 15-éig tartó rendezvényre mintegy 10 országból a szakterület 30 kiemelkedő szakértője látogatott el a Tisza-parti városba. Többek között a Harvardról és az USA egyik leghíresebb kutatóintézetéből, a National Institutes of Health-ből (ahol számos Nobel-díjas tudós dolgozott, köztük

Szent-Györgyi Albert

is) érkezett előadó. A neves szakemberek 35 év alatti orvosokkal, kutatókkal osztják meg tapasztalataikat, ismereteiket, beszámolnak a fiatal kollégáknak a gasztroenterológia legfrissebb kutatási eredményeiről. Mindez azért is fontos, hiszen gyakorlatilag nincs olyan ember, akit ne érintene az emésztőrendszeri megbetegedések valamilyen formája, melyek sokszor a helytelen életvitelre vezethetőek vissza. A részvételt pályázat útján lehetett elnyerni: a 30 legjobb diák – köztük 3 magyar fiatal – kapta meg e lehetőséget. A hivatalos megnyitóra csütörtökön délután került sor az újszegedi Forrás Hotelben. A főszervező,

Hegyi Péter

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Belgyógyászati Klinika tudományos kutatója elmondta: az éves Basic Science Konferenciát az elmúlt két évben Angliában, illetve Olaszországban rendezték meg. Az elméleti oktatás mellett (az UEG történetében első alkalommal) gyakorlati kurzus, úgynevezett Hands on Training is lesz, melynek a SZTE ÁOK I. számú Belgyógyászati Klinika, valamint az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, valamint azok laboratóriumai adnak otthont. A szakmai elemeken kívül a konferencia közösségi-kulturális élményeket is nyújt: a nemzetközi kutatógárda például pénteken részt vesz a Szegedi Szabadtéri Játékok Hegyen-völgyön lakodalom című néptáncgáláján, ahol hazánk folklórkincsével ismerkedhetnek meg a világ minden tájáról érkezett vendégek.

A gyakorlati továbbképzés egyik vezetője, Wittmann Tibor professzor, az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elárulta: a rendezvény központi témája bizonyos sejtek, illetve sejtcsoportok izolálása, valamint ezek működésének speciális műszeres vizsgálata. Ennek révén érthetik ugyanis meg a kutatók, hogy bizonyos sejtek, sejtcsoportok hogyan viselkednek, működésükben mi a kóros, ami meghatározza a betegségeket vagy utat mutathat a szakembereknek a gyógyításban. Alapkutatások kerülnek terítékre a konferencián, ám ezek egyáltalán nem az élettől elszakadt vizsgálatok. A szegedi belklinika egyik fő alapelve is az – fogalmazott –, hogy a kérdéseket mindig a betegágy mellett kell feltenni, s a válaszokat is ott kell rájuk megadni, miután megtörténtek a kutatói vizsgálatok, elemzések. A professzor kiemelte: a klinika hasnyálmirigy-betegségekkel foglakozó munkacsoportja az utóbbi években például igen komoly eredményeket ért el, melyeket publikált is. A Tisza-parti szakemberek feltárták, mi magyarázza, hogy bizonyos esetekben egy egyszerűbb hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodik, akár életveszélyessé válik, más, szerencsésebb alkalmakkor pedig néhány nap alatt átvészeli a páciens. Ezekben a kutatásokban kiemelt szerep jutott azoknak a korszerű műszereknek, melyeket csütörtöktől vasárnapi a rendezvény résztvevői is használni fognak a sejten belüli folyamatok vizsgálatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.