Egyetem

Siker Strasbourgban: Spanyolország költségvetéséről vitáztak az SZTE-s jogászok

Siker Strasbourgban: Spanyolország költségvetéséről vitáztak az SZTE-s jogászok

2012. július 14., szombat
Siker Strasbourgban: Spanyolország költségvetéséről vitáztak az SZTE-s jogászok

Strasbourgban, az Európai Parlament épületében adhattak számot EU-s tudásukról a Szegedi Tudományegyetem jogászhallgatói. A július 2-5. között megrendezett Együtt Európában Felsőoktatási Vetélkedőn második helyet ért el a szegedi Spektrum csapat.

Három szegedi csapat is kijutott a július 2-5. között Strasbourgban megrendezett Együtt Európában Felsőoktatási Vetélkedő döntőjére. Összesen tíz, egyenként 3-3 főt számláló csoport mérhette össze tudását, ahol az általános uniós alapismeretek mellett szó volt többek között hazánk és az EU helyzetéről, a tagállamok problémáiról vagy a nemzeti szuverenitásunk és az EU közötti kapcsolatról is. A vetélkedőn a Szegedi Tudományegyetem másodéves jogászhallgatóiból verbuválódott Spektrum csapat (

Gönczi Gergely

,

Kovács Flóra

és

Márok Soma

) az előkelő második helyen végzett.

Internettől Strasbourgig

"Számunkra is kellemes meglepetés volt ez az eredmény, hiszen másodéves jogászként még nem szerepelt a tananyagban az Európai Unió. A verseny mellett a strasbourgi út is nagy élmény volt, hasznos tapasztalatokat gyűjthettünk" - számolt be az élményekről Márok Soma. Maga a vetélkedő három részből állt. Az első forduló még interneten zajlott, két cikket kellett csapatonként küldeni valamilyen EU-s témában. A legjobb húsz nevező Budapestre került, ahol szintén uniós kérdéseknek kellett megfelelni. Budapestről Strasbourgba vezetett az út a legjobb tíz csapat számára - az EU fellegvárában egy maratoni hosszúságú, ötórás vitán kellett képviselni egy kisorsolt tagországot. Három szegedi csapat is döntős lett, a Spektrum-kompániának a gazdaságilag egyre instabilabbá váló Spanyolország költségvetése mellett kellett kardoskodni. "A csapatunknak Spanyolország álláspontját kellett képviselnie a 2014-2020 közötti időszakban. Egy prezentációt készítettünk, melyben azt kívántuk hangsúlyozni: Spanyolország egy nagy ország, ami fontos az EU-nak. Főként a kohéziós támogatásokat próbáltuk megvédeni, hisz a gazdasági válságban erre igen nagy szüksége van az országnak" - mondta a jogászhallgató. A Tisza-parti város három csapata mellett szinte csak budapesti egyetemek diákjai - közgazdászok, nemzetközi tanulmányokat hallgatók - kerültek a döntőbe. Első helyen a corvinusos diákok végeztek, nekik a döntőben északi szomszédunkat, Szlovákiát kellett képviselniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.