Bulvár

Sisakokat és teherautókat kaptunk Németországtól

Sisakokat és teherautókat kaptunk Németországtól

2012. július 26., csütörtök
Sisakokat és teherautókat kaptunk Németországtól

Térítésmentesen kapott Magyarország hadfelszereléseket Németországtól, a tíz teherautót és az ötszáz rohamsisakot Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön vette át a németországi Feldkirchenben.

Németország a Magyarországnak átadott eszközökkel próbálja ki, hogy miként lehet "egy szövetségesnek jogilag rendezett módon ingyenesen átadni hadi felszerelést" - mondta az MTI-nek telefonon

Hende Csaba

. Az ünnepélyes átadáson jelen volt több vezető német politikus, köztük Christian Schmidt, a védelmi minisztérium államtitkára, aki beszédében hangsúlyozta, hogy kiválóak a német-magyar katonai kapcsolatok - tette hozzá. A használt, de jó állapotú Mercedes-Benz Unimog típusú teherautókat a honvédség híradós alakulatai használják majd, a legmodernebb típusú, új kevlársisakokat pedig az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák. Ezek a felszerelések az "előfutárai" lehetnek további, "akár rendszeres és nagy volumenű" eszközátadásoknak - mondta a miniszter. Hende Csaba kifejtette: a német hadsereget (Bundeswehr) a következő években jelentősen átalakítják, és ennek során nagyon sok haditechnikai eszköz válik majd feleslegessé. Ezeket a főszabály szerint értékesítik, de nem zárkóznak el az elől, hogy adott esetben Magyarország számára térítésmentesen adjanak át felszerelést. Hozzátette: már megkapták az összesítést azokról az eszközökről, amelyektől a Bundeswehr az átszervezési folyamatban meg kíván válni, és a magyar honvédség vezérkarának szakértői "meghatározták azokat a tételeket, amelyek érdekesek lehetnek számunkra".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.