Egyetem

Egyetemi együttműködés: befutott a „kínai kikötő” első zászlóshajója + FOTÓK

Egyetemi együttműködés: befutott a „kínai kikötő” első zászlóshajója + FOTÓK

2012. július 3., kedd
Egyetemi együttműködés: befutott a „kínai kikötő” első zászlóshajója + FOTÓK

Hatfős delegáció érkezett kedden a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemről (SHUPL), hogy a két felsőoktatási intézmény együttműködéséről írjanak alá megállapodást.

Szeptembertől tíz kínai diákot várnak a sanghaji egyetemről a Tisza-parti városba egy szemeszterre, hogy az egyetem Állam- és Jogtudományi Karán vegyenek részt továbbképzésben – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kezdhetnek csomagolni

Szabó Gábor

, az SZTE rektora hangsúlyozta, úgy gondolják, a jövőben ez az együttműködés ki fog terjedni más karokra is, hiszen vannak olyan területek – mint például a szociológia –, ami iránt szintén mutatkozik érdeklődés, de Szegeden nem a jogi karon oktatják. Most viszont a jogi programok, az Európa-tanulmányok alkalmasak arra, hogy elindulhasson a kooperáció. „A két intézmény karaktere szerencsésen egészíti ki egymást” – emelte ki a professzor, hiszen, mint mondta, a sanghaji universitas viszonylag fiatal, de nagyon dinamikusan fejlődő egyetem, amely érdeklődik a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogi kara iránt. A rektor arról is beszélt, „házi csúcsot” döntöttek azzal, hogy a két intézmény képviselői először 2011 októberében találkoztak Sanghajban, és kevesebb mint egy évvel ezután a „kínai kollégák” már kezdhetnek is csomagolni – fogalmazott Szabó Gábor. Hozzátette: mind a tavalyi kapcsolatfelvételben, mind pedig annak fejlesztésében nagy szerepet játszott

Ujhelyi István

, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet alapításának kezdeményezője. Ez a kapcsolat nem csak az SZTE stratégiájába illik bele, hanem Szeged is érdekelt abban, hogy egyfajta kínai kikötővé váljon. A város számára az oktatás és gazdaság terén létrejövő kínai-magyar együttműködések egy kitörési pontot jelenthetnek – összegzett a rektor.

Csak a kezdet

A kínai delegációt vezető

Yan Li

rektorhelyettes beszédében szintén azt hangsúlyozta, hogy a fiatal kínai egyetem és a nagy tradíciókkal rendelkező szegedi universitas kölcsönösen kiegészítik egymást. Mint elmondta, főként a nagymúltú jogi és az orvosi karról hallottak sokat. Az együttműködésen belül hallgató- és oktatócsere-programokra kerül majd sor, valamint a kutatás és az innováció terén is terveznek projekteket. A rektorhelyettes kiemelte a szegedi Konfuciusz Intézet fontosságát. Mind mondta, folyamatosan küldik majd oktatóikat és diákjaikat Szegedre tanulni. Yan Li arról is beszélt, Kína a gazdasági fejlődésben élen jár, ezért biztos benne, hogy vannak olyan magyar vállalkozók, akik Kínában próbálnának szerencsét. A kínai és a magyar jog együttes ismerete a kölcsönös gazdasági együttműködések miatt is fontos, ezért is küldik diákjaikat Szegedre taníttatni. Hozzátette: bizonyára hamarosan Sanghajban szegedi hallgatókat fognak vendégül látni. „Biztos vagyok benne, hogy szép jövő előtt állunk, és a mai megállapodás csak a kezdet” – zárta gondolatait a rektorhelyettes. A találkozón

Szentmártoni Lívia

, a kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízott, a szegedi Konfuciusz Intézet igazgatónője vezette körbe a vendégeket az intézetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.