Bulvár

Országszerte csaknem hetven riasztást kaptak a tűzoltók

Országszerte csaknem hetven riasztást kaptak a tűzoltók

2012. július 10., kedd
Országszerte csaknem hetven riasztást kaptak a tűzoltók

A szélsőséges időjárás miatt országszerte csaknem hetven esethez riasztották a tűzoltókat hétfőn - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-vel.

Petróczi Tímea

tájékoztatása szerint a tűzoltóknak leggyakrabban esővizet kellett szivattyúzniuk, leszakadt faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, épületkárok helyreállításában segítettek. Mintegy nyolcvan hivatásos, tíz önkormányzati és öt önkéntes tűzoltó egység dolgozott a vihar okozta károk elhárításán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a déli órákban hat megye harminchárom kistérségére adott ki másodfokú riasztást a heves zivatarok miatt. Az érintett megyék katasztrófavédelmi ügyeleti szolgálataihoz folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések. Az OKF közleménye szerint a legtöbb hívást Jász-Nagykun-Szolnok megyében rögzítették, itt az épületkárok felszámolásán jelenleg is dolgoznak. Abádszalók térségében jelentős mennyiségű dió nagyságú jég hullott, megrongálva több száz házat, tetőket, nyílászárókat. Az önkormányzatokhoz háromszáz ingatlanból érkezett kárbejelentés, több mint hetven tulajdonos kért segítséget a részleges vagy teljes helyreállításhoz. A sérült járművek száma is meghaladta a százat. Egy ember súlyosan megsérült, amikor két társával a vihar elől egy deszkaépületben keresett menedéket, amelyet azonban az erős szél elmozdított. Nógrád megyében Salgótarjánt érintette leginkább a vihar, itt a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék okozta a legtöbb kárt. Volt olyan eset, amikor az esővíz egy üres gépkocsit sodort egy mélygarázs bejáratához, de olyan is, amikor egy ötszáz négyzetméteres mélygarázst öntött el. Egy alagútban az esővíz több mint másfél méter mélyégben gyűlt össze, akadályozva a gépjárműforgalmat - írta Petróczi Tímea. Az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadó hétfő éjfélig volt érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által előre jelzett hidegfront hétfő délután több helyen heves zivatarokat okozott, amelyeket erős széllökések, jégeső, illetve felhőszakadás kísért, a viharban néhol 8-10 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt keddre is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szinte valamennyi megyére, kivéve Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét. A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: a legnagyobb eséllyel a Dunától keletre, az ország déli részén és a Dunántúl nyugati részén fordulhatnak elő heves zivatarok, amelyeket helyenként viharos, óránként 60-75 kilométeres erősségű szél, lokálisan jelentős mennyiségű (20-40 milliméter) csapadék és kisebb méretű jég kísérhet. Az északkeleti és nyugati területeken néhol, délen egy-egy helyen ennél intenzívebb zivatar is előfordulhat. Ezeken a területeken a délutáni, esti órákban akár óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre, jégesőre is számítani lehet. Az éjszakai órákban főként nyugaton, illetve kisebb valószínűséggel a Tiszántúlon valószínű zivatar - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.