Közélet

Orbán Viktor: szeptemberben jön vissza az IMF

Orbán Viktor: szeptemberben jön vissza az IMF

2012. július 25., szerda
Orbán Viktor: szeptemberben jön vissza az IMF

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az IMF-hitelhez szükséges előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól. Hozzáfűzte, hogy az IMF/EU-tárgyalások menetét

Varga Mihály

tárca nélküli miniszter szerda délután egyezteti a delegációval. Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - mondta Orbán Viktor, aki biztatónak nevezte keddi tárgyalását az IMF/EU-delegációval, és hozzátette, egyetért az IMF és Magyarország abban, hogy hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni, a gazdaság teljesítőképességét pedig növelni kell. Számos részletkérdésben ugyanakkor véleménykülönbségek alakultak ki, illetve maradtak fenn - folytatta, példaként említve, hogy bár az IMF és a kormány is szükségesnek látja a közszféra átalakítását, a valutaalap ennek gyorsítását várja, ami a kabinet szerint viszont kockázatokkal jár. A kisebb, jobban szervezett államigazgatásban azonban nem térnek el a vélemények - magyarázta.

Orbán Viktor

közölte továbbá, hogy különbségek vannak a tárgyalófelek között a pénzügyi szektor helyzetének, terhelhetőségének megítélésében: az IMF a gazdasági növekedéshez a pénzügyi szektor jövedelmezőségének helyreállítását a legfontosabb feltételek között tartja számon, a kormány szerint azonban bár nyereséges bankokra természetesen szükség van, de miközben az egész gazdaság veszteségeket szenved el, indokolatlannak tűnik, hogy éppen a pénzügyi szféra maradjon ki a közteherviselésből. Ennek az összeegyeztetése fontos eleme lesz a tárgyalásoknak - jegyezte meg. Szavait összegezve úgy fogalmazott: "biztatóbbnak tűnik a dolog, mint amit az ember annak a három betűnek a hallatán, hogy IMF, egyébként gondolni szokott". "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy láttam, ők sem azok" - tette hozzá a kormányfő, ismét hangsúlyozva, hogy a kabinet minél hamarabb sikeresen le akarja zárni a tárgyalásokat, de csak olyan megállapodást áll módjában megkötni, amely jól szolgálja Magyarország érdekét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.