Közélet

Nem minden negyven év szolgálati időt szerző nő mehet nyugdíjba

Nem minden negyven év szolgálati időt szerző nő mehet nyugdíjba

2012. július 18., szerda
Nem minden negyven év szolgálati időt szerző nő mehet nyugdíjba

Nem egyformán kötelező felmenteni a negyven év szolgálati időt szerző nőket a különböző jogszabályok alapján, a jelenlegi szabályozás így hátrányosan érinti a közalkalmazottakat - hívja fel a figyelmet szerdai közleményében a Liga Szakszervezetek.

Az érdekképviselet ezért kezdeményezi a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a közszférán belül - az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően - összhang legyen a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályok között. A Liga kifejti, hogy azok a nők, akik közszolgálati tisztviselők, honvédségi hivatásos és szerződéses katonák vagy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, ha kérik, mindenképpen megkapják felmentésüket, ha megvan a negyven év szolgálati idejük, de a közalkalmazottaknál ez csak lehetőség a munkáltató számára, nem kötelezettség. A közalkalmazottak esetében a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy a munkavállaló kezdeményezését követően felmentéssel - a negyven év szolgálati idő és az egyéb feltételek megléte esetén – megszünteti a jogviszonyt vagy sem. A gyakorlat munkáltatónként teljesen eltérő, nyilvánvalóan több esetben anyagi megfontolás alapján utasítja el a kérelmezőt az adott intézmény, szervezet - hangsúlyozza a Liga. Hozzáfűzik: a jelenlegi szabályozás így súlyosan hátrányosan érinti a közalkalmazottakat – például ápolónőket, tanárnőket, önkormányzati ügyintézőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.