Kultúra

A festő és a nagyvilág a Móra-múzeumban + FOTÓK

A festő és a nagyvilág a Móra-múzeumban + FOTÓK

2012. július 21., szombat
A festő és a nagyvilág a Móra-múzeumban + FOTÓK

Korabeli dokumentumok - újságok, könyvek, plakátok és levelek - segítségével mutatja be Munkácsy életét a pénteken délután megnyitott, a Somogyi-könyvtár által összeállított Munkácsy a nagyvilágban című kiállítás.

A Móra-múzeum kupolacsarnokában felállított tárlókban a festő pályáját a világhír felé vezető útjától a legsikeresebb éveken át utolsó alkotó korszakáig kísérhetjük végig.

Gaskó Béla

általános igazgatóhelyettes a megnyitón elmondta, egy korábbi felmérésük szerint főként a nívós és klasszikus képzőművészeti tárlatok, illetve a természettudományi kiállítások vonzzák a legtöbb látogatót a Kultúrpalotába, ezt a tényt igazolták is a korábbi évek Dalí-, Munkácsy- és Csontváry-tárlatai. A 2006-os - a jelenleginél szűkebb és más tematikájú -

Munkácsy

42 ezer érdeklődőt vitt be a múzeumba 43 nap alatt, és mintegy 15 millió forint bevételt hozott. Sikeresnek bizonyult a pillangókiállítás is, mely 28 ezres látogatószámot tudhatott magáénak. "Minden tárlathoz kell kooperáció, anélkül nincs igazi siker. Igyekeztünk minél több háttérinformációt biztosítani a Munkácsy-anyaghoz is, a Kórász Mária-féle kiállítás ennek legjobb példája" - összegzett Gaskó Béla.

Szegedi rokoni szálak

A Munkácsy a nagyvilágban címmel megrendezett kiállítás a Somogyi-könyvtárban őrzött korabeli kiadványokból, illetve egyik különgyűjteménye, a Vasváry-gyűjtemény amerikai magyar vonatkozású érdekességeiből ad válogatást - ismertette a tárlat forrásanyagát a kiállítást megnyitó Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatónője. Hozzátette: Munkácsy számos helyen megfordult a nagyvilágban. Külföldi tanulmányai során Bécsben, Münchenben, Düsseldorfban is járt, végül Párizsba költözött. Sikeresen szerepelt világkiállításokon. Amerikai útjáról és szegedi látogatásáról is megtudhatunk részleteket, végignézve a kiállítást. Az igazgatónő beszédéből azt is megtudtuk, Munkácsyt rokoni szálak is kötötték Szegedhez, édesanyja, Reök Cecília révén. Az anyai ágon rokon Reök Iván az 1879. évi szegedi árvíz után a rekonstrukció megindítását irányító hivatal vezetője volt, aki felkérte Magyar Ede építészt, hogy maga és családja részére egy magánpalotát építsen. Egyébként Munkácsy Szegedre látogatásakor Reök Iván is jelen volt a fogadásán. (Magyar Ede halálának századik évfordulója alkalmából a művészeti könyvtárban kamaratárlatot láthatnak az érdeklődők).

Honvéd-újoncok és Milton

A kiállítás létrehozását Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a Somogyi-könyvtár gyűjteményi osztályának vezetője kezdeményezte. A tárlatot rendező Kórász Mária könyvtáros elmondta, a válogatott anyagban helyet kapott az 1873-as bécsi és 1878-as párizsi világkiállítás korabeli híradásai, dokumentumai is, utóbbin a festő Milton című képével kezdődtek tulajdonképpen a festő legsikeresebb évei. Valamint helyet kapott a válogatásban például az a kötet is, amely a francia sajtó híradásait foglalja össze. Azt is megtudtuk, Szokoly Viktor, a Vasárnapi Ujság (korabeli írásmóddal) főszerkesztője húsz évvel az 1848-49-es szabadságharc után Honvédalbum összeállítását tervezte, ehhez kért Mukácsytól rajzokat. A művész két alkotása került bele az összeállításba, a Honvéd-újoncozás és a Foglyokkal visszatérők című - tudtuk meg a kiállítás rendezőjétől.

A szegedi modell

A tárlat egyik kuriózuma, hogy korabeli cikkek segítségével fény derül a Munkácsy Honfoglalásán látható nőalak modelljére is. A szegedi Belvárosi Kaszinó avatóestjén látta meg a művész a Tisza-parti város egyik legszebb lányaként emlegetett Szeles Olgát, akit megkért, álljon neki modellt, legyen a festmény sátor előtt álló nőalakja. Szeles Olga egyébként a 2011-ben elhunyt neves szegedi grafikus, Szeged Város Díszpolgára, Kopasz Márta édesanyja volt. Megcsodálhatjuk a városi színház Sztrájk című előadásának eredeti plakátját is. 1891-ben a művész is ott volt a közönség soraiban, és a színdarab ihlette a Sztrájk című festményét. A Somogyi Vasváry-gyűjteményének dokumentumai révén Munkácsy amerikai utazásairól is vannak információink. Kiderül például, hogy jó barátságba került Pulitzer József lapkiadóval, aki a festő érkezésének tiszteletére az „Éljen Munkácsy!” magyar nyelvű felirattal köszöntötte őt The World című újságjában. 1886-as útja során Munkácsyt az Egyesült Államok elnöke is fogadta, születésének 125. évfordulóján pedig az amerikai Kongresszusban is megemlékeztek róla. A tárlat október 14-ig, hétfő kivételével naponta 11-től 18-ig, szeptember 1-től 10-től 17 óráig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.