Gazdaság

Módosul az állami kezességvállalás

Módosul az állami kezességvállalás

2012. július 18., szerda
Módosul az állami kezességvállalás

A kormány, határozatban kezességet vállalhat akár magánszemély, akár vállalkozás tartozására, az erről szóló rendelet módosításával a kormány könnyítette a bank adóssal szembeni kötelezettségeit - a módosítás a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, és szerdától hatályos.

Változatlan maradt az az előírás, hogy az államháztartásért felelős miniszternek a kormány elé terjesztett anyagban - éves ütemezésben - ki kell munkálnia azt, hogy mekkora a kezességvállalás várható összege, a beváltás valószínűsége, illetve hogy az mennyiben hat a központi költségvetésre. Az azt követő banki felhatalmazás viszont kikerült a jogszabályból. Eddig - az állami kezességen túlmenően - a kezesség biztonságát élvező hitelintézet köteles volt a hitel tőkeösszege felének - valamint az első kamatperiódusban esedékes kamatösszeg felének - megfelelő fedezetet előírni az adósnak. Ezen túl a banknak vizsgálnia kellett az adós részére előírt hitelcél teljesítését. Ezektől a kötelezettségektől szerdától eltekint a jogszabály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.