Gazdaság

MEHI: több bevétel várható a széndioxid kvótából

MEHI: több bevétel várható a széndioxid kvótából

2012. július 11., szerda
MEHI: több bevétel várható a széndioxid kvótából

A széndioxid kvóta-piaci áremelkedés miatt 25 százalékkal nőtt a magyar kormány karbonforint vagyona, így 265 milliárd helyett 328 milliárd forint bevételre számíthat 2013 és 2020 között - közölte számítása eredményét a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

A várható éves bevétel - az áremelkedés miatt - 33 milliárdról 41 milliárd forintra nő. Emellett a 2008-2012-es kibocsátás-kereskedelmi időszakból visszamaradt - a cégeknek ki nem osztott - kvóták árverezéséből további több mint 21 milliárd forintnyi bevételre számíthat a kormány még 2013 áprilisa előtt - áll a közleményben. Az intézet álláspontja szerint a karbonforintok elköltésének legcélszerűbb módja, ha azokat az épületek energiahatékonyságának fejlesztésébe fektetik. Ez, túl azon, hogy csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást, segíti a gazdasági fellendülést, munkahelyeket teremt, és jelentős mértékben csökkenti a rezsiköltséget is. A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat. Partnerei az ország meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.