Gazdaság

Megkezdik a negyedik mobilszolgáltató fejlesztését

Megkezdik a negyedik mobilszolgáltató fejlesztését

2012. július 12., csütörtök
Megkezdik a negyedik mobilszolgáltató fejlesztését

Az állami konzorcium a bírósági döntés ellenére megkezdi a negyedik mobilszolgáltató fejlesztését - értesült a Magyar Nemzet.

Bár a bíróság döntése értemében a negyedik mobilszolgáltató legalább szeptember elejéig nem veheti használatba a hírközlési hatóság tenderén elnyert frekvenciát, az állami MPVI Mobil Zrt. még júliusban kiírhatja a hálózat építésére vonatkozó tenderét - írja a lap csütörtöki száma. A cikk emlékeztet arra: az MPVI januárban szerezte meg 10 milliárd forintért azt a sávtartományt, amely egy új, teljes körű kereskedelmi távközlési szolgáltatás indításához szükséges, ám a tendert lezáró határozatot megtámadták a már régóta működő társaságok, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone. A cégek a pályázat kiírását sérelmezték, és egyebek között kérték a határozat felfüggesztését a kereset elbírálásáig. A felperesek kifogást emeltek a nemzeti roamingkötelezettség ellen is, amelynek lényege, hogy a régi szolgáltatók valamelyike köteles hálózata egy részét bérleti díj ellenében kölcsön adni az új versenytársnak, amíg az el nem készül a saját infrastruktúrájával. Ezt ugyan a három cég önként elfogadta - e vállalás nélkül nem kapták volna meg az elnyert frekvenciákat -, a keresetben azonban már kényszerről beszélnek - írja a lap. Az ügyekben legkorábban szeptemberben lehetséges előrelépés a nyári ítélkezési szünet miatt. Az MPVI még ebben a hónapban kiírja a hálózatfejlesztés meghívásos pályázatát, jelezve a potenciális kivitelezők felé, hogy a frekvencia egyelőre nem hasznosítható - tudta meg a Magyar Nemzet. A lapot neve említésének mellőzését kérő informátora arról tájékoztatta, hogy a konzorcium tartani kívánja a pályázatban elvárt határidőt, ezért a bíróság "packázása" ellenére nem halogatják tovább a fejlesztéseket. Az ország teljes széles sávú mobilinternet és mobiltelefon lefedése több tízmilliárd forintos beruházást jelent. A lap informátora utalt arra is, hogy ha a bíróság a nemzeti roamingügyben helyt adna a felperes kifogásainak, az újabb perek sorát indítaná el, a negyedik társaság ugyanis nem tudná elindítani szolgáltatását, így felmerülne a vélhetőleg sokmilliárdos nagyságrendű, úgynevezett biztatási kár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.