Közélet

Lengyel tiszteletbeli konzuli poszt Szegeden (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Lengyel tiszteletbeli konzuli poszt Szegeden (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. július 5., csütörtök
Lengyel tiszteletbeli konzuli poszt Szegeden (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Tiszteletbeli konzuli posztot létesít Lengyelország Szegeden, és Magyarország hamarosan szintén tiszteletbeli konzuli posztot létesít a lengyelországi Bydgoszczban - jelentette be Martonyi János magyar és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Budapesten.

Radoslaw Sikorski

azért látogatott Budapestre, mert július 1-jén országa vette át a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta visegrádi csoport (V4) elnöki tisztét. Sajtótájékoztatójuk előtt Radoslaw Sikorski átadta kinevezését

Karol Biernackinak, Martonyi János

pedig a működési engedélyét nyújtotta át az új tiszteletbeli konzulnak.

Martonyi János

azt mondta, Magyarország támogatja a lengyel V4-elnökségi programban megfogalmazott súlypontokat, és mindent megtesz a lengyel tervek sikeres megvalósításért. A V4 tagjai együtt erősebbek, mint külön-külön - hangoztatta. Kiemelte: ugyan fontos a magyar-lengyel politikai, gazdasági, infrastrukturális és energetikai együttműködés, de a két ország kapcsolatainak mindig volt "emberi, érzelmi tartalma" is. Bár a két ország V4-es, közép-európai és uniós keretekben is együttműködik, a kétoldalú kapcsolatok fontosak maradnak - mondta. Hozzátette:

Áder János

köztársasági elnök nemrég Varsóban járt, és a magas szintű látogatások Radoslaw Sikorski budapesti útja után is folytatódnak. Megjegyezte, Magyarország értékeli azt a morális támogatást, amelyet "a nehezebb időkben" kaptak a lengyel kormány tagjaitól.

Arra is kitért, jó lenne, ha a magyar és a lengyel fiatalok többet találkoznának, egymás országában tanulnának. Ennek segítésére 40 ezer eurós összegből civil együttműködési programot hoznak létre közösen, amelynek keretében civil szervezetek pályázhatnak majd anyagi támogatásért a kétoldalú projektekhez. Radoslaw Sikorski ugyancsak üdvözölte a kezdeményezést, mert így a fiatalok megismerhetik egymás kultúráját. A lengyel külügyminiszter arról beszélt, hogy korábban ismertette V4-es programjukat Pozsonyban és Prágában is, ahol ugyancsak jó volt a fogadtatása. Budapesti látogatása alkalmával fogadta Áder János köztársasági elnök is, akinek szintén bemutatta elképzeléseiket - fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy Lengyelország a közvetlen demokrácia híve az EU-ban is, a demokratikus kontroll lehetőségét úgy lehetne növelni, ha az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének posztját összevonnák, és a pozíció betöltőjét az Európai Parlament képviselői vagy a polgárok választhatnák. Martonyi János ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyetért abban, hogy növelni kell az elszámoltathatóságot az unióban, és úgy látja, jó lenne, ha a bizottság elnöke közvetlenül választható lenne. A Külügyminisztérium közölte, a látogatás alkalmával Martonyi János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő egyéniségéről, Bem Józsefről elnevezett díszszablyát adott lengyel kollégájának, a penge mindkét oldalán magyar jelképek, köztük a koronás címer és latin nyelvű feliratok találhatóak, amelyek Bem sikeres hadjáratának állítanak emléket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.