Egyetem

Szegedi alma materébe látogatott vissza Laosz nagykövete + FOTÓK

Szegedi alma materébe látogatott vissza Laosz nagykövete + FOTÓK

2012. július 20., péntek
Szegedi alma materébe látogatott vissza Laosz nagykövete + FOTÓK

A szegedi Bölcsészettudományi Kar vezetésével találkozott pénteken délelőtt Khamkheuang Bounteum, Laosz bécsi – Magyarországra is akkreditált – nagykövete, aki a nyolcvanas években a bölcsészkaron magyart hallgatott.

Khamkheuang Bounteum

1981 és 1985 között volt a szegedi egyetem bölcsészkarának magyar szakos hallgatója. „Nagyon szeretem Magyarországot és Szegedet, örülök, hogy visszajöhettem ide. Sokat tanultunk a magyar nyelvről, nyelvtörténetről, irodalomról – érdekes és hasznos éveket töltöttünk itt, jó emlékezni a segítőkész tanárokra és évfolyamtársakra, közülük többel most is tartom a kapcsolatot” – mondta el portálunknak a nagykövet. Különösen szívesen emlékszik például az akkori dékánra,

Mikola Tiborra

, vagy a világirodalmat oktató

Jakócs Dánielre

, aki segített annak a magyar-lao kéziszótárnak az összeállításában, melyet egy laoszi hallgatótársával,

Chitnhothink Sithonggal

együtt írtak meg szakdolgozatként. A nagykövet elmondta, a diákok arról számoltak be, hogy haszonnal forgatható a szótár, így szeretnék majd bővíteni is.

Magyar szakkal a jó kapcsolatokért

Khamkheuang Bounteum magyarországi tanulmányai után visszatért Laoszba, és a külügyminisztériumban helyezkedett el, Szegeden szerzett tudását pedig számos magyar diplomatával való találkozásakor kamatoztathatta. A későbbi nagykövet mellett mintegy 35 laoszi diák is tanult Szegeden azokban az években, magyar szakos csoporttársa például később japán nagykövet, majd külügyminisztériumi osztályvezető lett Laoszban. Mások főként a biológia, a földrajz és a gyógyszerésztudomány, valamint a tanárképző főiskola képzése iránt érdeklődtek. Arra a kérdésre, hogy ő miért éppen magyar szakot választotta, Khamkheuang Bounteum elmondta, a laoszi oktatási minisztérium szerette volna, hogy helyi diákok is megtanuljanak magyarul, és így tudják fejleszteni a laoszi-magyar kapcsolatokat. A nagykövet egyébként érdekes, szép hangzású és ragozású nyelvnek tartja a magyart, melyet igen jól beszél, ugyanakkor saját elmondása szerint olykor nehezen tudja kifejezni magát, ezért szeretné nyelvtudását tovább fejleszteni. Az itteni embereket kedvesnek és jószívűnek ismerte meg. Azt is elmondta, Laoszban is jártak magyar szakértők, akik hozzájárultak országa társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. Khamkheuang Bounteum méltatta a magyar oktatás jó hírét is. Laosz nyitásáról a nagykövet elmondta, novemberben ázsiai-európai csúcstalálkozót szerveznek, melynek jelmondata úgy hangzik: barátok a békéért, partnerek a gazdasági-társadalmi boldogulásért.

Keresik a lehetőségeket

Csernus Sándor bölcsészkari dékán a találkozón együttműködést is javasolt az SZTE és a Laoszi Nemzeti Egyetem között. A közeljövőben közös szakmai és kulturális rendezvényeket, így például kiállításokat, valamint tanár- és diákcsereprogramokat terveznek – számolt be a nagykövet. A dékán portálunknak elmondta, a’80-as években mintegy háromszáz laoszi diák tanult Magyarországon. Voltak olyanok is, akik itt maradtak, például Domaszéken tudnak egy a szegedi egyetemen végzett laoszi gyógyszerészről, valamint létezik Laoszi Magyar Baráti Társaság is. A hat-hét százalékos gazdasági növekedést produkáló délkelet-ázsiai ország nyit az európai kapcsolatok felé, és nagy érdeklődést tanúsít Magyarország iránt. Főként a turizmusa fejlődik dinamikusan, hiszen csodálatos természeti szépségekkel rendelkező ország jelentős történelmi hagyományokkal. Ősszel, vélhetően októberben Magyarország is magas szintű látogatást tervez a laoszi-magyar kapcsolat felvételének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Pótolhatatlan befektetés

A dékán a megbeszélésről elmondta, tervezik bővíteni és kiadni a magyar-lao szótárat, mely mindeddig az első és egyetlen ilyen kötet. Keresik a kapcsolatot az ország fővárosában, Vientiánban működő egyetemmel. Laosz tagja a frankofón országok szövetségének, ez is lehetőséget adhat az együttműködésre. Csernus Sándor azt is hangsúlyozta, igazán csak most válik láthatóvá, milyen nagy jelentősége van annak, hogy az itt tanuló külföldi diákok a nyelvet és a kultúrát ismerve térnek vissza hazájukba, ez egy olyan befektetés Magyarországnak, ami semmi mással nem pótolható, hiszen később az országgal való kapcsolatok legfontosabb építői lehetnek a korábbi hallgatók. A találkozó alkalmából Khamkheuang Bounteum egy laoszi emlékérem átadásával fejezte ki a szegedi bölcsészkar iránti nagyrabecsülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.