Kultúra

Lakodalmi forgatag a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon

Lakodalmi forgatag a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon

2012. július 5., csütörtök
Lakodalmi forgatag a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon

Lakodalmi hangulatot varázsol idén a szegedi utcákra és a szabadtéri játékok színpadára a XXV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál; az egy hétig tartó rendezvény produkcióiban több mint háromszáz táncos vesz majd részt.

Simoncsics János

fesztiváligazgató az MTI-nek csütörtökön elmondta: a jubileumi évét ünneplő Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is feldolgoz egy történetet. Július 13-án és 14-én este Hegyen-völgyön lakodalom címmel az esküvők hangulata elevenedik meg a népek táncán keresztül a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri deszkáin. A produkció zenéit

Kiss Ferenc

zeneszerző, népzenész hangolta össze, a rendező-koreográfus

Novák Ferenc

lesz. A művészek ezt megelőzően péntektől egy héten át igazi mediterrán fesztivált varázsolnak a dél-alföldi városba. Esténként a szegedi belvárosban lépnek fel, de a környező településekre is ellátogatnak. Táncházakat tartanak, amelyeken bárki megtanulhatja az adott nép táncát. A szakmai programokat a fesztivál első két napján rendezik. Akkor az Újszegedi szabadtéri színpadon ingyenesen lépnek fel a csoportok 20-25 perces produkciókkal. A Szeged Táncegyüttes mellett a napfény városában ropja majd a Vuk Stefanovic Karadzic csoport, mely a Szerb Kulturális Központ néptáncegyüttese, a Muresul Táncegyüttes Marosvásárhelyről, a Zeleziar Folklóregyüttes Kassáról, a szamosújvári Kaláka Táncegyüttes és az eszéki Osijek 1862 Horvát Művészeti Együttes. A produkciókban több mint 180 gyermek táncol majd - tette hozzá Simoncsics János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.