Egyetem

Áthelyezte laborját a GDF SUEZ a szegedi egyetemre + HANG

Áthelyezte laborját a GDF SUEZ a szegedi egyetemre + HANG

2012. július 23., hétfő
Áthelyezte laborját a GDF SUEZ a szegedi egyetemre + HANG

Világszínvonalú polietilén (PE) labort ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Az erről szóló szerződést hétfő délelőtt írták alá az SZTE Rektori Hivatalában.

Az adományozás értelmében a GDF SUEZ laboratóriuma eszközállományával átkerül az egyetemre. Az aláíráson részt vett

Patrick Eeckelers

, a GDF SUEZ elnök-vezérigazgatója is. Az eseményen

Csiba Péter

, a cég vezérigazgató-helyettese elmondta, a GDF SUEZ jelenleg a világ legnagyobb közüzemi szolgáltatója, több mint 200 ezer munkatársat foglalkoztat több mint 70 országban a világon. A cégnek 9 kutatóintézete van, mintegy 1100 munkatársuk dolgozik ezen a területen. A vállalat 2003 óta folytat együttműködést a szegedi egyetemmel. A vezérigazgató-helyettes azt is hozzátette: szeretnék használni azt a szellemi potenciált, ami az egyetemi kutatóhelyeken felhalmozódik, és remélik, közösen tudnak eredményeket elérni.

Világjelenség

A jelenlegi szerződés az egyetem fontos stratégiai célkitűzését szolgálja, hiszen évek óta kiemelt helyen kezelik az ipari kapcsolatokat, ezt szolgálta az egyetem innovációs igazgatóság erősítése is – hangsúlyozta

Szabó Gábor

akadémikus, az SZTE rektora. A professzor azt is hozzátette: az utóbbi évtizedben világjelenség lett, hogy a cégek egyre inkább átengedik a K + F-et egyetemi kutatóhelyeknek, ők maguk pedig azok eredményeivel szeretnének foglalkozni.

Tajti Péter

, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója úgy nyilatkozott, mintegy 60 millió forintos értéket képvisel a labor eszközállománya, mellyel a gázvezetékeknek használt polietilén csöveket vizsgálják, többek között azok élettartamát, szilárdságát is. Így például már beépített csövekből is vesznek mintákat mind Magyarországon, mind Franciaországban, hogy kiderüljön, mennyire öregednek el a csövek, hiszen a GDF SUEZ több mint 23 ezer kilométeres polietilén csőrendszert tart fent.

Kezdetektől

Az átadott eszközökön az egyetem három tanszéke osztozik, nagyobbik részét a Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, kisebb részét pedig a Kísérleti Fizikai Tanszék és az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék használja majd.

Erdőhelyi András

, a Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Tanszék vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, már a kezdeteknél részt vettek a labor akkreditálásában, és bizonyos vizsgálatok eleve csak az egyetemen indultak – intenzíven részt vettek a cég különböző kutatásfejlesztési munkáiban. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a hetvenes évek közepén az első hegesztő automatát is az egyetem készítette el az akkori Dégáz számára. Az első szegedi műanyag gázvezetékcsövek eredeti minősítését is már egyetemi szakemberek végezték.

Mit és mire?

Mint a professzor elmondta, a laboratóriumban többek között a vezetéknek használt műanyag csövek gázáteresztő képességét, törés során bekövetkező változásait is tanulmányozták, illetve azt, hogy a különböző minőségű csövek hogyan és mire használhatók. Összegezve mechanikai, kémiai és különböző spektroszkópiai vizsgálatokat végeznek a laborban. Erdőhelyi András azt is hozzáfűzte, az alkalmazott kutatások mellett tudományos közlemények, konferencia-előadások is születtek már az itteni munkákból.

Hallgassa meg Szabó Gábort, az SZTE rektorát a laborról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.