Sport

Labdarúgás: az Algyő útját járná az élvonalban az FK 1899 Szeged

Labdarúgás: az Algyő útját járná az élvonalban az FK 1899 Szeged

2012. július 9., hétfő
Labdarúgás: az Algyő útját járná az élvonalban az FK 1899 Szeged

A Székkutas nem vállalta a megye I-es indulást, az FK 1899 Szeged viszont nem fog nemet mondani a felkérésére. Ütőképes csapat építésébe fogtak, mellyel az élvonalban is számolni kell.

Ahogy arról már beszámoltunk, a megyei II. osztályban másodikként végzett Székkutas gárdája nem élt a pályán kivívott jogával, s nem nevezett a megyei I. osztály küzdelmeire. A hatályos versenyszabályzat értelmében a szövetség illetékes testülete a második vonal bronzérmesét, az FK 1899 Szegedet kéri fel az első osztályban történő szereplésre. A kék-feketék válasza: határozott igen!

Havas Péter

klubelnökkel és a csapatot a továbbiakban is irányító vezetőedzővel,

Hüvös Gáborral

beszélgettünk. „Órási versenyfutásban lettünk harmadikok a bajnokságban, először is gratulálnunk kell a Bordánynak és a Székkutasnak, akik megérdemelten szerezték meg az arany- és az ezüstérmet. A szezon végén azonban a székkutasi edző nyilatkozataiból már el lehetett csípni, nem biztos, hogy vállalják a megye I-et, ezért klubunk vezetése feltételes módban elkezdett arról beszélgetni, hogy milyen feltételek szükségesek a mi indulásunkhoz. Elsősorban az utánpótlásról van szó, s csak másodsorban anyagiakról, hiszen az MLSZ támogatásának köszönhetően ma már nem olyan nagyok a különbségek az első és a másodosztály között az amatőr kluboknál. Ami az utánpótlást illeti, örömmel jelenthetem, hogy minden kötelezettségünknek eleget tudunk tenni. Az U19 már huzamosabb ideje nagyszerűen működik, részben önállóan,

Kaiser Rezső

vezetésével, részben a SZEOL SC Kft. támogatásával. A serdülőt a SZEOL segítségével oldjuk meg, a legkönnyebb helyzetünk pedig a Bozsik-korosztályban volt, hiszen rengeteg gyerek akar és tud nálunk focizni. Az anyagiak terén is ugranunk kell természetesen, hiszen nyilvánvalóan emelkednek majd az utánpótlásköltségek, illetve várhatóan piaci alapú bérleti díjat kér az önkormányzat a SZEOL-pálya használatáért, de mi mindenképpen ott fogunk futballozni, s természetesen vállaljuk az élvonalbeli indulást” – foglalta össze Havas Péter.

Történetük legnagyobb kihívása előtt a diszkoszvetősök

Az elnök úgy fogalmazott: a klub egyértelműen története legnagyobb kihívása előtt áll. Az elmúlt hét esztendőben fokról fokra haladtak felfelé, minden idényben előrébb sikerült végezniük, mint azt megelőzően. Tették mindezt úgy, hogy a megyei II. osztály középmezőnyétől felfelé gyakorlatilag egyedülálló módon nem fizetnek sem a játékosoknak, sem az edzőknek, sem a vezetőknek. Ebben a nagy családban – mondhatjuk – senki sem az FK-ból, hanem mindenki az FK-ért él és dolgozik! „Két, Tolna és Bács megyei futballistánk utazási költségét térítjük, rajtuk kívül senki sem vesz fel egy forintot se. A társasági adókedvezmény jóvoltából még a 3000 forintos tagdíjat is 1000 forintra tudtuk mérsékelni, s kiadásaink folyamatosan csökkentek az utóbbi időben” – így Havas Péter. De vajon a megye I-ben is tartható lesz ez a szemlélet? A sportvezető szerint rövid távon semmiképpen sem várható változás. „Továbbra sem lesz fizetés az FK-ban. Azzal is tisztában vagyunk, nagyon nehezen juthatunk így arra a szintre, hogy igazán komoly megye I-es csapattá váljunk, ebből a szempontból ez az elvünk már a működési határokat feszegeti. Tudjuk, szakmailag szükségünk van az erősítésre, ugyanakkor valljuk: nem szabad kishitűnek lenni, nem jelenthet számunkra gondot a bennmaradás” – fejtette ki. A következő szezonban azonban minden eddiginél komolyabb harc várható a megyei I. osztályban, hiszen az NB III átszervezése miatt sajnos lehetséges, hogy a négy Csongrád megyei csapatból több is kiesik, így a megye élvonalából is többen búcsúzhatnak, mint az utolsó kettő helyezett. A kék-feketék háza táján azonban nem foglalkoznak ezzel, markáns együttest építenének. A vezetőedző szerint a megye II-es keret 14-15 játékosa biztosan megüti az élvonal szintjét, s kiszemeltjeikkel, illetve a hozzájuk bejelentkezőkkel az erősítés is lehetséges.

Merész tervek: nem a bennmaradás, hanem az élmezőny a cél

„A meglévő maggal és az érkezőkkel együtt nagyjából azt az utat kellene bejárnunk, mint az Algyő, mely újoncként a negyedik helyet csípte el a megye I-ben. Megfelelő erősítéssel nem tartom magunkat gyengébb csapatnak náluk. Már a pontvadászat elején szeretnénk mindenkiben tudatosítani, hogy nem a bennmaradásért küzdünk, hanem az élmezőnyhöz akarunk tartozni. Mivel az FK mindig is 'rangadós' együttes volt, számunkra mindenféleképpen pozitív, hogy az eddigiekhez képest hétről hétre rangadó szintű mérkőzéseket fogunk játszani. A megye II-ben az erős ellenfelek ellen tudtunk magunkat igazán felszívni, bízom benne, hogy most végig motiváltak leszünk” – mondta el Hüvös Gábor. A szakember elárulta: a csapat július 17-én kezdi a felkészülést. Az eddigieknél szűkebb, 25 fős keret kialakításra törekednek, s az új kihívásokhoz igazodva az edzői stáb is bővülni fog. 8-10 játékos igazolását tervezik (neveket július 18-20. körülre ígért a mester), az ifiből kiöregedett futballistáiknak is megadják a bizonyítási lehetőséget, hiszen az első számú célkitűzésük a fiatalítás, a gyorsítás. Kapust mindenképpen szerződtetnének, s a védelemben és a támadósorban is fontosnak tartják a bővítést, a frissítést. Kiemelendő, hogy

Dóra János

– aki a bordányi

Ruzsinszki Ferenc

mögött második lett a megye II góllövőlistáján – 64 FK-s tétmeccsén 64-szer köszönt be az ellenfeleknek, így egyértelműen ő az egyik legfontosabb láncszem, ugyanakkor nem akarnak abba a hibába esni, hogy minden teher rá hárul, ezért is szereznének mellé csatárt. Ami az előkészületi derbiket illeti, Mindszenten biztosan vendégszerepelnek majd, illetve részt vesznek augusztus 11-én a szőregi XI. Lakatos Árpád-emléktornán, de terveik szerint a Makó, a Mórahalom, a Tisza Volán SC és a Vásárhely NB III-as alakulatával is megmérkőznek.

Az összefogás az FK egyik titka

Korszakváltás érkezett el az FK 1899 Szeged életében – összegzett Havas Péter. „Meg kell köszönnünk ezt a gyönyörű hét évet először is a szurkolóknak, hiszen az FK-t ők alkották meg, s a mai napig róluk szól; továbbá valamennyi játékosnak, aki akár csak egy meccsen is felhúzta a mezünket. 198 hivatalos mérkőzésnél tartunk jelenleg, ezalatt mintegy 80 játékos fordult meg itt.

Meszes Csaba

csapatkapitány csaknem 175-öt futballozott végig, de még az egymeccses srácok is sokat tettek azért, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk. Most nyártól többen életkor, munkahelyi elfoglaltság vagy egyéb okok miatt nem folytatják velünk. Sajnálatos, de nem mertük elindítani egyelőre a megye III-as FK II-t. Ennek az az oka, hogy nem ismerjük még a bérleti díjakat, illetve az első, a tanulóévben egy százalékban sem akarjuk gyengíteni a gárdát és szurkolótáborát egy azonos időpontban a megye másik pontján játszott találkozóval. Azt tervezzük, hogy a városi kispályás bajnokságban, illetve kölcsönadással próbáljuk együtt tartani a keretet és a felkerült fiatalokat, s jövőre – ha minden jól megy – már belevághatunk a második csapattal a megye III-ba is” – szögezte le az elnök, aki végül köszönetét fejezte ki

Halkó Pálnak

és

Sahin-Tóth Dezsőnek

, a SZEOL SC Kft. ügyvezetőinek. S nemcsak azért, mert tavasszal két-három olyan ifjú tehetséget irányítottak az FK-hoz, akik hatalmas segítséget jelentettek, hanem azért a példás együttműködésért is, ami a SZEOL keretei között a Tisza Volán SC, a SZVSE és az FK között megvalósult. Havas Péter szerint ez az összefogás – melyben a felek egymást erősítik – példát jelenthet Szeged labdarúgása számára.

Dobó Csaba – Pintér M. Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.