Sport

Kézilabda: Tunézia ellen utoljára itthon Szegeden

Kézilabda: Tunézia ellen utoljára itthon Szegeden

2012. július 18., szerda
Kézilabda: Tunézia ellen utoljára itthon Szegeden

Javában készül az olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott, sorra játsszák felkészülési mérkőzéseiket Laluska Balázsék. Csütörtök este az újszegedi sportcsarnok a következő állomás, az ellenfél pedig Afrika legjobbja, Tunézia.

Az ötkarikás játékokra nyolc esztendő után visszatérő magyar férfi kézilabda-válogatott az elmúlt napokban előbb az olimpiai házigazda, egykori Pick-tréner,

Dragan Djukic

dirigálta brit csapattal mérkőzött meg nem hivatalos találkozón Kunszentmártonban, s aratott kiütéses, 42-20-as diadalt, majd egy sokkal értékesebb trófea vadásztak le Mocsai Tamásék, amikor szombaton Magyarkanizsán két góllal verték (23-21) az Európa-bajnoki ezüstérmes szerb válogatottat. A soron következő mérkőzés Tunézia ellen következik csütörtök este 18.30-tól, a januári, Bahrein elleni meccs után ismét az újszegedi sportcsarnok látja vendégül legjobbjainkat.

Online

A Magyarország - Tunézia válogatott férfi kézilabda-mérkőzésről portálunk folyamatosan frissülő szöveges online közvetítéssel jelentkezik csütörtökön 18.30-tól. Tartsanak velünk, szurkoljunk együtt a mieink sikeréért!

Mocsai Lajos

csapata már kedden megérkezett Szegedre, a találkozó helyszínén készül a gárda három Pick-játékossal -

Mikler Rolanddal, Zubai Szabolccsal

és

Vadkerti Attilával

- soraiban. Az olimpiára utazó keret ezúttal is kiegészül a szűkítés után kirostált játékosokkal. A vendégek franciaországi edzőtáboruk után kedd este a szerbiai Szendrőn (Smederevo) léptek fel a magyar válogatott minapi ellenfelével szemben, s eleinte fej-fej mellett haladtak a házigazdákkal, majd a szerbeknek sikerült egyszer-egyszer több góllal is meglépniük, ám az észak-afrikaiak rendre felkapaszkodtak, s végül egy találattal kaptak ki 30-29-re. A tunéziai válogatott csütörtök délelőtt érkezik Szegedre.

Tunézia nem Bahrein

Már a szerbek elleni egygólos vereségük is óva intő jel lehet, így ahelyett, hogy egy könnyed kézlegyintéssel leírnánk az észak-afrikai csapatot, inkább nézzük meg, mit érdemes róluk tudni. Először is a mieink elleni mérleg: 5 meccsen 3 magyar és 1 tunéziai győzelem, valamint 1 döntetlen, továbbá 140-126-os, nem túl acélos gólkülönbség "ide". A kilencszeres Afrika-bajnok kétségtelenül a fekete kontinens egyik legerősebb, s legkomolyabb kézilabda hagyományokkal rendelkező csapata, amely részben a francia gyarmati múltra is visszavezethető. Olimpián eddig 1972-ben és 2000-ben vett részt a csapat, illetve ott lesz Londonban is az A csoportban, ahol a francia, svéd, horvát trió mögött jó esélye van a negyedik, még középdöntőt érő pozíció megszerzésére - ebben várhatóan az argentinok lesznek komolyabb riválisaik, s nem a házigazda britek. Világbajnokságon már többször, tíz alkalommal jártak a csütörtöki vendégek, s kétségtelenül a legnagyobb meglepetést 2005-ben, a hazai rendezésű tornán okozták, ahol előbb ikszelve a görögökkel és a franciákkal, majd verve a dánokat (és természetesen az angolai és kanadai csapatot) csoportjukból az első helyen jutottak tovább, majd a középdöntőben is az élen végeztek, alaposan elverve a cseheket és az oroszokat, döntetlenezve a szlovénekkel. A tuniszi lufi aztán az elődöntőben, a későbbi győztes spanyolokkal szemben pukkant ki, majd a bronzcsatában egy góllal maradtak alul a gallokkal szemben, ezzel a vb negyedik helyén végezve. Mindezek tetejébe a gólkirályt is a házigazdák adták, a Montpellier balátlövője,

Visszem Hmam (alsó képünkön fehérben, 88-as számmal)

81 találattal végzett a mesterlövészek lajstromának élén. A helyt-helyt hihetetlen mérkőzésekre visszatekintve, persze, egyértelműen lejtett a hazai pálya, de ez az eredmény - s már maga a rendezés ténye is - mutatja, Afrika a labdarúgás után a kézilabdában is helyet követel magának a nap alatt.

A hét évvel ezelőtti "kirívó" szereplést egyébként semmilyen más Afrikán kívüli világversenyen nem sikerült megismételniük a tunéziaiaknak, a legutóbbi svédországi vb-n, 2011-ben például csak a 20. helyen végeztek, ami tíz világbajnoki szereplésük eddigi legrosszabb eredménye. Akkori, ma is aktív gólkirályukon kívül egyik legismertebb játékosuk még a beálló

Isszam Tezs (képünkön fehérben, 6-os számmal)

, aki ugyancsak a Montpellierben kézilabdázik. Az elmúlt szezonban

mindkettejüket láthatta a szegedi publikum

a Bajnokok Ligájában. A Magyarország - Tunézia olimpiai felkészülési válogatott férfi kézilabda-mérkőzés csütörtökön 18.30-tól kezdődik az újszegedi sportcsarnokban. A találkozóra a belépő 1500 forintba kerül, s már szerda délután 15 óra és 18.30 között válthatók elővételben a sportcsarnok pénztárában. Csütörtökön 15 órakor nyit majd a kassza, a szurkolók 17.30-tól, azaz egy órával a kezdő sípszó előtt foglalhatják el helyeiket.

A válogatott olimpiai kerete:

Kapusok:

Fazekas Nándor (MKB Veszprém KC), Mikler Roland (Pick Szeged)

Jobbszélsők:

Gulyás Péter (MKB Veszprém KC), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya KC)

Jobbátlövők:

Mocsai Tamás (Hannover), Nagy László (FC Barcelona)

Irányítók:

Császár Gábor (MKB Veszprém KC), Lékai Máté (Celje)

Beállók:

Schuch Timuzsin (MKB Veszprém KC), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők:

Ilyés Ferenc (MKB Veszprém KC), Pérez Carlos (MKB Veszprém KC)

Balszélsők:

Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

Tartalék:

Laluska Balázs (MKB Veszprém KC)

A bő keret további tagjai:

Ancsin Gábor (Pick Szeged), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC), Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém KC), Nagy Kornél (Dunkerque HB Grand Littoral), Putics Barna (VfL Gummersbach), Szöllősi Szabolcs (Csurgói KK)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.