Közélet

Élelmiszert osztottak a szabadtéri sztárjai + FOTÓK

Élelmiszert osztottak a szabadtéri sztárjai + FOTÓK

2012. július 10., kedd
Élelmiszert osztottak a szabadtéri sztárjai + FOTÓK

Közel 1700 kiló élelmiszert osztottak ki kedd délelőtt a Dóm téren. A Gyermekétkeztetési Alapítvány „Adj, hogy ehessenek!” nevű rendezvénye Szegedre látogatott, hogy a szegény családoknak igen nehéz nyári időszakot egy szatyornyi élelmiszerrel segítsék átvészelni.

Több száz ember húzódott be a szabadtéri játékok mögötti árkádsor hűs árnyéka alá kedd délelőtt - a rászoruló családok az „Adj, hogy ehessenek!” nevű rendezvényre érkeztek, ahol egy szatyor élelmiszert vehettek át a Gyermekétkeztetési Alapítvány szervezésében. Az alapítvány és az egyik legnagyobb nagykereskedelmi áruházlánc közös road-showjának célja, hogy a nyári szünetben se maradjanak éhen a nélkülöző családok. Narancsot, tésztákat, tartós élelmiszert, étolajat és konzerveket is tartalmazott az egyenként 8,5 kilós, körülbelül 3000 forintnyi értékű csomag, melyből 200 darabot osztottak szét Szegeden.

Mint a falat kenyér

Lakodalom a színpadon

A Hegyen-völgyön lakodalom Novák Ferenc új bemutatója lesz: a Kossuth-díjas rendezőt és koreográfust több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűzi a szegedi szabadtérihez, előadásában magyarországi és határon túli együttesek fergeteges lakodalmat kerítenek majd a dóm színpadára. Július 13-án és 14-én tekinthetjük meg a táncegyüttesek fellépését, amely a 2012-es Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált is lezárja.

"A közösség egy városban kétféleképpen fejezheti ki törődését. Az egyik módja, ha a helyi önkormányzatok az emberek nevében nyújtanak támogatást a rászorulóknak. Ez azonban nem lehet teljes értékű, ha maga a közösség nem fog össze azért, hogy segítse, kiemelje a nehéz sorsúakat. Ez a támogatás egyik legcsodálatosabb formája" - nyitotta meg a rendezvényt

Kozma József

önkormányzati képviselő, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. Politikusok mellett színművészek is támogatták jelenlétükkel az adományozást: a Szegedi Szabadtéri Játékok Hegyen-völgyön lakodalom című előadásának színésze és rendezője,

Novák Ferenc

és

Csuja Imre

is felhívta a figyelmet az összefogás, támogatás fontosságára. "Fontos, hogy felismerjék az emberek az összefogás, egymásra utaltság jelentőségét. Sajnos egyre többen vannak azok, akik adományokra szorulnak, mégis jó látni, hogy mindig akad, aki segíthet" - hangsúlyozta Csuja Imre.

Bátyai Edina

, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezető igazgatója kiemelte: mindig is nagy szociális érzékenységgel támogatták a kevésbé tehetőseket, így fontosnak tartották, hogy ők is felsorakozzanak az alapítvány kezdeményezése mögé. Az élelmiszercsomagok mellett a családok jegyeket is vehettek át a szabadtéri játékok előadására.

Nyáron is nehéz

Felmérések alapján a súlyos szegénységben élő gyermekek aránya 2010-re 28,8 százalékra nőtt. Számukra az egyik legnehezebb időszakot a nyár jelenti, hiszen az iskolai szünet ideje alatt az ingyenes étkeztetést sem tudják igénybe venni, így különösen nagy igény van ilyenkor a segítségre. Szabó Erika a Felsővárosból érkezett: egy ismerősének viszi el a csomagot, aki beteg édesapja miatt nem tudott eljönni. Mint mondta, a táskában lévő alap élelmiszerekből kis ügyességgel változatos, ízletes ételek készíthetőek, így ismerőse nevében is hálás volt az adományért. A sor elején, három gyermekével álló Torma Istvánné sokkal keserűbben nyilatkozott: az élelmiszerre nekik is igen nagy szükségük van, anyagi helyzetük azonban az Alsóvárosban lévő, rendkívül rossz állapotú házuk fenntartására sem elegendő. Egyik gyermekének, Krisztiánnak rohamosan romlik a látása, új szemüveget azonban nem tudnak csináltatni neki, hisz a mindennapi betevő megszerzése is gondot okoz neki. Mára megvan az ebéd, holnap azonban ugyanúgy gondban lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.