Közélet

Határrendészek, mentősök és vöröskeresztesek összefogása a kánikulában + FOTÓK

Határrendészek, mentősök és vöröskeresztesek összefogása a kánikulában + FOTÓK

2012. július 12., csütörtök
Határrendészek, mentősök és vöröskeresztesek összefogása a kánikulában + FOTÓK

A Magyar Vöröskereszt 2-2 önkéntese is szolgálatot teljesít a Röszke autópálya-határátkelőhelyen a hétvégi csúcsidőszakban, míg a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai elsősegélynyújtó-képzést kaptak egy együttműködés keretében az OMSZ szakembereitől.

A nyári idegenforgalmi szezonban hétvégente rendszeresen több órát kell várakozniuk a be- és kilépőknek a röszkei határátkelőhelyen. A közismerten jelentős nemzetközi személy- busz- és teherforgalmat lebonyolító átkelőnél a több órás várakozás alatt gyakoriak a rosszullétek a kánikulában.

Éberhardt Gábor

alezredes arról tájékoztatott, hogy elsősorban a szolgálatot ellátó rendőröknek kell ellátniuk és kezelniük a rosszulléteket, s van, amikor a mentőszolgálatot is riasztaniuk kell. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka elmondta, azzal a kéréssel keresték fel az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy a rendszeresen a határátkelőn szolgálatot teljesítő állomány számára speciális képzést tartsanak a szakemberek. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei pedig a csúcsidőszaknak számító csütörtöktől vasárnapig terjedő időszakban teljesítenek párban szolgálatot reggel hét órától este nyolcig.

Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének igazgatója portálunknak elmondta: szerencsére könnyű önkénteseket találniuk, főiskolások és fiatal felnőttek szívesen teljesítenek szolgálatot, így segítve az embereket. „ Az önkénteseink mindannyian laikus elsősegélynyújtók, akik már többször is végeztek ilyen munkát. Célunk, hogy a nagy forgalmú határnál észleljék ha valaki rosszul van, s tegyenek meg mindent azért, hogy szakszerű és pontos tájékoztatásuk és azonnali beavatkozásuk révén a mentők kiérkezéséig stabilizálják a sérült állapotát” – magyarázta. Sasvári Krisztina hozzátette, szerencsére könnyű önkénteseket találniuk. A szolgálatot minden alkalommal kettesével látják el, ami a stabil ellátásért fontos. A tizenöt esztendős Olasz Ágnes tavaly csatlakozott a Magyar Vöröskereszthez. „Szeretek segíteni másokon, és korábban is önkénteskedtem már. Eddig nem volt olyan eset, hogy valaki rosszul lett volna, de vérnyomásmérésre már kértek bennünket” – számolt be eddigi tapasztalatairól. Első szolgálatát kezdte csütörtökön Kazai Zsolt, aki eddig a Balatonon volt önkéntes. Mivel az ottani szolgálat megtetszett neki, jelentkezett a röszkei munkára is. „A röszkei határátkelőhely a nagy forgalom miatt kiemelt rizikót jelent a betegségek és rosszullétek szempontjából. Ezeknél az eseteként gyorsan súlyossá váló kórfolyamatoknál nem mindegy, hogy a mentő kiérkezésééig hogyan telik el az idő” – erről már Túri Mihály, az OMSZ dél-alföldi vezető mentőtisztje szólt. Portálunknak elmondta, csütörtökön a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség harminc munkatársát részesítették képzésben. Tapasztalatai szerint rendkívül aktívak voltak a rendőrök, s nagyon sokat kérdeztek, ami azt mutatja, hogy megvan bennük az a készség és igény, hogy az adott esetben segítsenek. „Az elsősegélynyújtás alapvető gátja mindig az, hogy nem mernek hozzányúlni ahhoz, aki rosszul van, mert nincsenek birtokában a megfelelő ismereteknek” – jegyezte meg Túri Mihály. Mint megtudtuk, a nyári kánikulában általában 10-15%-kal növekszik az esetszám. A mostani hőség riasztás idején naponta bekérték az adatokat a mentésirányítástól, melyből látszik, hogy Csongrád megyében 15-20%-os esetszámnövekedés volt a legmelegebb napokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.