Bulvár

Harminchatezer palacsinta Derekegyházon egy hét alatt

Harminchatezer palacsinta Derekegyházon egy hét alatt

2012. július 14., szombat
Harminchatezer palacsinta Derekegyházon egy hét alatt

Több mint egy hétig sült a palacsinta Derekegyházon, a Csongrád megyei faluban ez idő alatt több mint 35 ezer darabot készítettek az édes és sós finomságból.

Sárai Zsolt

, a községben immár hatodik alkalommal megszervezett fesztivál szervezője az MTI-nek elmondta, a rekordmennyiségű palacsintához 9 mázsa lisztet, 6 ezer tojást, nyolcszáz liter tejet, 1200 liter szódát, másfél mázsa cukrot, a tésztába és serpenyők kenéséhez pedig száz liter étolajt használtak föl. A palacsinták megtöltéshez elfogyasztott alapanyagokat talán számba sem lehet venni. A hagyományos kakaós, lekváros és fahéjas mellett igazi különlegességek is készültek: például a faluról elnevezett derekegyházi palacsinta, amelynek fokhagymás-kapros tésztájába sajtkrémes-húsos töltelék került. A falu főterén négy tűzhelynél tizenkét serpenyőt forgattak az önkéntesek. A rekordkísérletbe több százan kapcsolódtak be. A fesztivál minden napján a kistérség egy-egy települését látták vendégül, akik színpadi műsorral mutatkoztak be, és a sütésből is kivették a részüket. Az eredeti tervek szerint szombaton este hatig - összesen 170 órán át - sült volna a palacsinta, ekkor azonban a finomságra éhes vendégek még kígyózó sorokban álltak a tűzhelyek előtt. A szervezők ezért úgy döntöttek, egészen addig folytatják a sütést, amíg el nem fogy az alapanyagul szolgáló tészta, és éhes száj is akad. Sárai Zsolt becslése szerint a tészta éjfélig tart ki, a kisütött palacsinták száma pedig meghaladja majd a 36 ezret. A fesztivál idején a palacsintáknak nem volt megszabott árra, egy becsületkasszát helyeztek ki, amelybe mindenki annyi pénzt dobott, amennyit a derekegyházi hátrányos helyzetű gyermekek nyaraltatására szánt. Több mint egymillió forint gyűlt össze, a gyerekek ebből legalább öt napig táborozhatnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.