Gazdaság

Ezer roma állhat munkába novembertől

Ezer roma állhat munkába novembertől

2012. július 11., szerda
Ezer roma állhat munkába novembertől

Ezer roma ember, főként nő, állhat munkába novembertől különböző szociális intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja keretében - jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A mintegy 1,4 milliárd forintos pályázat keretében az érintettek ingyenes képzést és felzárkózási támogatást kapnak. Az intézmények pedig a foglalkoztatottak után egy évig megkapják a teljes bér- és járulékköltséget, ennek fejében vállalniuk kell, hogy legalább három hónapig tovább foglalkoztatják őket. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bevonásával elindított európai uniós program célja, hogy javuljon a munkanélküli nők foglalkoztatása, a rászorulók elérjék a szociális foglalkoztatásokat, valamint erősödjön a roma közösségek és a szociális intézmények közötti bizalom.

Soltész Miklós

az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban tartott pályázatismertetőn azt mondta, a program óriási lehetőségeket kínál az abban részt vevő intézmények, a szakmához és munkához jutó roma nők, valamint azoknak a rászorulóknak, akikhez a szakemberek munkába állásuk után eljutnak. Közölte, az intézmények már most jelentkezhetnek a programra, így a támogatást már novembertől megkaphatják.

Langerné Victor Katalin

, a tárca új helyettes államtitkára - aki a kormányzati átalakítás után kapott megbízást a minisztériumban - emlékeztetett arra, hogy a nemzeti felzárkózási stratégia a foglalkoztatás javítását tűzte ki célul, különösen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számra. Hozzátette: e csoportokon belül a roma népesség foglalkoztatása nagyon alacsony, és ezen belül még alacsonyabb - mintegy tízszázalékos - a roma nőké. Elmondta, a most indított program során megszólítják a szociális és gyermekjóléti ellátó intézményeket, felmérik az igényeiket, majd a képzéseket a tárca háttérintézménye - a Türr István Képző- és Kutató Intézet - ehhez igazítva indítja el szerte az országban. Közölte, a képzéseket az országban szinte bárhol el lehet érni, ám ha a lakóhelytől távolabb lenne a képzőhely, akkor megtérítik az utazási költségeket is. A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy az ORÖ és a kormány 2011 májusában egy keretmegállapodást kötött, s ebben tűzték ki célul kétezer roma nő bevonását a szociális ellátó rendszerbe. A mostani program az első lépcsője ennek a célkitűzésnek.

Kocsis Péter Csaba

, az ORÖ munkatársa elmondta, rövidesen megkezdik az ezer roma nő kiválasztását, akik majd részt vehetnek a képzési programban, majd a szakma megszerzése után a szociális munkában. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegregált lakókörnyezetekben, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élők hozzáférése a szociális ellátásokhoz korlátozott, azaz vannak családok, gyerekek, akik nem kapják meg a megfelelő ellátást; ez a program azonban javíthat a helyzeten. Elmondta azt is, eddig országosan több mint 3.500 roma asszony jelezte, hogy szeretne részt venni a képzési és foglalkoztatási programban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.