Ezer roma állhat munkába novembertől

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezer roma ember, főként nő, állhat munkába novembertől különböző szociális intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja keretében – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A mintegy 1,4 milliárd forintos pályázat keretében az érintettek ingyenes képzést és felzárkózási támogatást kapnak. Az intézmények pedig a foglalkoztatottak után egy évig megkapják a teljes bér- és járulékköltséget, ennek fejében vállalniuk kell, hogy legalább három hónapig tovább foglalkoztatják őket. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bevonásával elindított európai uniós program célja, hogy javuljon a munkanélküli nők foglalkoztatása, a rászorulók elérjék a szociális foglalkoztatásokat, valamint erősödjön a roma közösségek és a szociális intézmények közötti bizalom.

Soltész Miklós az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban tartott pályázatismertetőn azt mondta, a program óriási lehetőségeket kínál az abban részt vevő intézmények, a szakmához és munkához jutó roma nők, valamint azoknak a rászorulóknak, akikhez a szakemberek munkába állásuk után eljutnak. Közölte, az intézmények már most jelentkezhetnek a programra, így a támogatást már novembertől megkaphatják.

Langerné Victor Katalin, a tárca új helyettes államtitkára – aki a kormányzati átalakítás után kapott megbízást a minisztériumban – emlékeztetett arra, hogy a nemzeti felzárkózási stratégia a foglalkoztatás javítását tűzte ki célul, különösen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számra. Hozzátette: e csoportokon belül a roma népesség foglalkoztatása nagyon alacsony, és ezen belül még alacsonyabb – mintegy tízszázalékos – a roma nőké. Elmondta, a most indított program során megszólítják a szociális és gyermekjóléti ellátó intézményeket, felmérik az igényeiket, majd a képzéseket a tárca háttérintézménye – a Türr István Képző- és Kutató Intézet – ehhez igazítva indítja el szerte az országban.

Közölte, a képzéseket az országban szinte bárhol el lehet érni, ám ha a lakóhelytől távolabb lenne a képzőhely, akkor megtérítik az utazási költségeket is. A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy az ORÖ és a kormány 2011 májusában egy keretmegállapodást kötött, s ebben tűzték ki célul kétezer roma nő bevonását a szociális ellátó rendszerbe. A mostani program az első lépcsője ennek a célkitűzésnek. Kocsis Péter Csaba, az ORÖ munkatársa elmondta, rövidesen megkezdik az ezer roma nő kiválasztását, akik majd részt vehetnek a képzési programban, majd a szakma megszerzése után a szociális munkában.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegregált lakókörnyezetekben, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élők hozzáférése a szociális ellátásokhoz korlátozott, azaz vannak családok, gyerekek, akik nem kapják meg a megfelelő ellátást; ez a program azonban javíthat a helyzeten. Elmondta azt is, eddig országosan több mint 3.500 roma asszony jelezte, hogy szeretne részt venni a képzési és foglalkoztatási programban.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: Szent-Györgyi a SZAB-székházban

Következő sztori

A sertéstartóknak veszteséget okoz a tartós meleg