Közélet

Erdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. rész + FOTÓK

Erdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. rész + FOTÓK

2012. július 6., péntek
Erdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. rész + FOTÓK

Szívós, bátor és rendkívül elegáns küllemű eb az erdélyi kopó. Sajnos emellett az egyik legveszélyeztetettebb hazai kutyafajta is, a hatvanas években kihaltnak bélyegezték, jelenleg alig tíz almot törzskönyveztetnek évente. Magyar fajtákat bemutató sorozatunk hatodik részében velük foglalkozunk.

A kutyás sorozatunkat követők számára már-már közhelyesnek hangzik, ha azt mondjuk, hogy az erdélyi kopó is egy ritka, veszélyeztetett kutyafajta, melyet csak tudatos tenyésztéssel tudtak megóvni az eltűnéstől. Az eb pedig kultúrtörténeti örökségünk fontos része, hisz őse, a mára kihalt pannon kopó az Árpád-házi királyok társa volt a vadászatok során. Míg a vizsla elsősorban az apróvadas vadászatok szereplője, az erdélyi kopó vaddisznót, szarvast űz – évszázados „rutinjának” köszönhetően a vérében van hajtóvadászat, intelligens, önállóan dolgozó fajta.

Megkopóban

Balogh Eszter

első kutyája is erdélyi kopó volt, a fajta tenyésztésével 1991 óta foglalkoznak. A

Bükkaljai Vadűző kennel

tulajdonosának jelenleg négy szuka kutyája van – valamint egy alomnyi kölyök, a hat ifjú vadászból már mindnek megvan a gazdája. „Körülbelül nyolc-tíz regisztrált, törzskönyvezett alom születik évente hazánkban, ami nagyon kevés. Nem mondhatni, hogy a kihalás szélén állna, de mindenképpen ritka, ráadásul az állomány is igen heterogén” – magyarázta a tenyésztő. Szlovák, lengyel és osztrák kopót is jegyeznek, az eredeti formáját azonban leginkább az erdélyi és szlovák változat őrizte meg. A környezetéhez is alkalmazkodott, hegyvidéken jellemzően a magasabb, míg az alföldön az alacsonyabb kopók voltak használatosak.

A fajta sosem számított divatkutyának, ennek sok előnye, de hátrányai is vannak. Egészséges, jó géneket örökölnek, így nincs kifejezetten a fajtára jellemző betegségük. Bár a kopó kiváló szaglású, rendkívül jó vadász és nyomkereső, ezeket már inkább csak fajtatalálkozókon, versenyeken tudja bizonyítani. Eredeti munkájára manapság sajnos már ritkábban használják, a hajtóterületek lecsökkenését követően a vadászok inkább a kisebb termetű, rövidebb lábú terriereket részesítik előnyben. Egészen más módszerrel dolgozik, mint a vizslák, akik a gazda közelében maradva hajtják fel a zsákmányt – a kopók önállóan, távol a vadásztól cserkészik be a kiszemelt vadat, majd harsány ugatással hozzák azt terítékre.

Az erdőben csak óvatosan

Munkája jellemét is alakította: jellegzetesen önálló, karakteres kutya az erdélyi kopó, ami határozott gazdát igényel. Lakásban és a szabadban is jól érzi magát, benttartását rövid, ápolást alig igénylő szőrzete is lehetővé teszi. Tartásánál figyelembe kell venni, hogy vadászkutyáról van szó, egy kis sétát nem árt naponta beiktatni, ha nem szeretnénk, hogy a kutya a kert felásásával foglalja le magát. Erdőségek mellett ragaszkodjunk a pórázhoz, hiszen a vad űzése a vérében van, egy nyúl után képes kilométereket loholni. Ugyan kiváló tájékozódó képességének köszönhetően visszatalál gazdájához, a vadállomány megkárosításának vádjával a vadőrök agyon is lőhetik az ebet.
A kevés hazai tenyésztő 70-100 ezer forint környékén árul egy kölyökkopót. Túlnyomórészt a Kárpátok égisze alatt tenyésztik és vásárolják, de külföldre (Hollandiába, Belgiumba, Németországba, újabban az Egyesült Államokba) is kerül belőlük. „Családbarát, gyerekekkel jól kijövő kutya az erdélyi kopó, tartását mégsem ajánljuk mindenkinek: szenvedélyes vadász révén sportos gazdáknak való, akik nem csak dísznek, hanem aktív társnak választották ezt a fajtát” – mondta Balogh Eszter.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. részPumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.