Egyház

Emléktábla a hét vértanú ferences szerzetes tiszteletére + FOTÓK

Emléktábla a hét vértanú ferences szerzetes tiszteletére + FOTÓK

2012. július 29., vasárnap
Emléktábla a hét vértanú ferences szerzetes tiszteletére + FOTÓK

Hét mártírhalált halt ferences szerzetes emlékének szentelték a Havas Boldogasszony templomban rendezett vasárnapi szentmisét, majd felavatták az alsóvárosi ferences plébánia falán a tiszteletükre felállított emléktáblát. Hárman a szovjet, illetve jugoszláv csapatok, négyen pedig a kiépülő kommunista rendszer áldozataiként vesztek oda.

A püspöki konferencia 2010 december elején hozott döntése értelmében támogatja

Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát

boldoggá avatásának ügyét. A szentmise részeként a hívőknek levetítették a mártír szerzetesek életét és munkásságát bemutató filmet. „Hét ferences vértanúról emlékeztünk meg a mai napon” – hangsúlyozta

Varga Kamill

plébános, majd kiemelte a Szegeden született páter

Kiss Szaléz

esetét. Kivétel nélkül mindannyian életüket áldozták Krisztusért, tanulságot tettek az ő hitükről, mindannyiunk számára példa az ő életük, hangsúlyozta az atya. Kiss Szalézt a második világháború Debrecenben érte, ahol igyekezett menteni a rábízott embereket, segíteni a rászorulókon. Néha tüzelőt koldult, máskor élelmiszert gyűjtött, mentette az embereket, betegeket, iskolát alapított, egyszóval nagyjából ugyanazt tette, mint a többi rendtársa. Minden diktatúrának ellensége az olyan ember, aki életével, tanításával igyekszik a humánus értékekről tanúbizonyságot tenni. Ők mindannyian szinte egész életükben készültek a vértanulságukra, hivatásukra, figyelmeztetett Kamill atya. Amikor elfogták őket, volt, akit megkínoztak, véresre vertek, Kiss Szalézt például annyira helyben hagyták, hogy rá sem lehetet ismerni. Lábát szétverték, hogy állni sem tudott. A ferences rend tavaly elindította a hét ferences vértanú boldoggá avatását. Ez azt jelenti, hogy az ő életüket példaként állítják a közösség elé. Megtudtuk, az ügy egyházmegyei szakaszban van, tart még a tanúvallomások összegyűjtése –, hiszen az életszentség tényének minél több információn alapuló alátámasztására van szükség –, illetve ezek olaszra fordítása. Amikor a teljes anyag összeállt, akkor ezeket Rómába, a szentté avatási kongregáció elé fogják terjeszteni, ahol tovább halad az eljárás. Kamill testvér szerint legalább 4-5 évig szokott tartani egy ilyen folyamat. Hivatalosan tavaly év végén kezdődött el az egyházmegyei szakasz, az előkészítés, persze, már korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.