Bulvár

Cukiság: bemutatták a hópárduckölyköket a vadasparkban + FOTÓK

Cukiság: bemutatták a hópárduckölyköket a vadasparkban + FOTÓK

2012. július 19., csütörtök
Cukiság: bemutatták a hópárduckölyköket a vadasparkban + FOTÓK

A látogatók augusztus közepétől láthatják a Szegedi Vadaspark legújabb jövevényit, a május végén világra jött három hópárduckölyköt.

Igazi szenzációnak számít, hogy Gongga három kölyköt hozott a világra, hiszen fogságban mindössze 450 hópárducot nevelnek, s vadon is csak 4000-6500 példány él ebből a veszélyeztetett, Közép-Ázsiában őshonos nagymacskából. A Szegedi Vadasparkban május harmincadikán jöttek a világra a kicsinyek, egy nőstény és két hím. „Az állatok sorsáról tenyészbizottság dönt, az ő engedélyük szükséges szaporításukhoz is. Genetikailag nagyon értékes párral rendelkezik a Szegedi Vadaspark, a mostani a harmadik alom a hópárducainknál” – közölte

Veprik Róbert

. A vadaspark igazgatójától megtudtuk, három évig azért sem büszkélkedhettek kölyökkel, mert azt kérte tőlük a fajmentő program koordinátora, hogy hagyjanak időt az anyának a következő ellésre való felkészülésre. „Ahhoz, hogy egészséges, erős kölykök születhessenek, egészséges, jó kondícióban lévő anyára van szükség, ezért volt a három év kihagyás” – magyarázta. A kölykök másfél évig anyjukkal maradhatnak, ez idő alatt megszokják az állatkerti létet, megtanulják a viselkedési mintákat, majd az európai fajmegmentő program jelöli ki, hogy melyik állatkertbe kerülnek. „Számunkra nagyon nagy szó, hogy a hímek mellett nőstény is született. Általában vegyes ivarú kölykök jönnek a világra, de ritka a három kölyök, ezért is fantasztikus szakmai eredmény, hogy egészségesek” – jegyezte meg Veprik.

A mikrochippel ellátott jövevények mérlegelésnél kiderült, a hópárduc kisasszony a legnehezebb, a nőstény jelenleg 2630 grammot nyom, a két hím 2610 és 2460 grammos. Endrédi Lajos gyűjteményfelügyelőtől megtudtuk, első heteiket az anyjukkal töltötték a kölykök, ki sem mozdultak abból a ládából, amiben születtek. „Most már egyre virgoncabbak, kijárnak a ládából, s a minap láttam, hogy egy marhahús darabot kezdtek el cincálni. Nyilván még nem eszik meg, de már játszanak vele. Kizárólag anyatejjel táplálkoznak, ezért Gongga táplálására nagy gondot fordítunk, folyamatosan marhahúst kap, mert szüksége van a tápanyagra” – mondta el portálunknak Endrédi Lajos. Gongga nagyon türelmes anyukának bizonyult most is. Többször el kellett már választaniuk a kölyköket, például orvosi vizsgálatok idejére, és természetesen egy állat sem szereti, ha elveszik tőle a kicsinyeit, de a vadaspark gondozói azt tapasztalták, hogy a nagyon tapasztalt nőstényük ezt jól viseli. „Ez azért különleges, mert a nagymacskák rendkívül idegesek és félénkek, sokszor ezért sem sikerül a szaporításuk fogságban, mert nem tudják felnevelni a kölyköket. Szerencsére ez nálunk ez nem áll fenn” – közölte. Szegeden legutóbb 2008-ban itt született hópárduc, Kirgiz egy angliai állatkertbe került 2009-ben. Várhatóan augusztus közepétől láthatják a vadaspark látogatói a kölyköket, de ez anyjukon, Gonggán múlik, ő fogja eldönteni, mikor készültek fel kicsinyei arra, hogy nagyobb kifutóba kerüljenek. Addig az apával, Gandhival ismerkedhetnek meg a vadaspark vendégei. A hagyományainknak megfelelően most is névpályázatot hirdet a vadaspark, július 31-éig az info@zoo.szeged.hu e-mail címre várják a javaslatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.