Közélet

Balogh Elemér: Európának csak összefogással van jövője

Balogh Elemér: Európának csak összefogással van jövője

2012. július 29., vasárnap
Balogh Elemér: Európának csak összefogással van jövője

Képesek vagyunk-e ma összefogni oly módon, mint ahogy eleink tették Európa-szerte a 1456-ban? Balogh Elemér alkotmánybíró szerint bőven van mit tennünk e téren, s nem csupán amiatt, mert a körülöttünk lévő világ bonyolultabb, mint jó ötszáz évvel ezelőtt.

A déli harangszót elrendelő pápai bulláról, a a keresztény Európa példás összefogásáról is szólt

Balogh Elemér

a

VII. Nándorfehérvári Emléknapon.

A szegedi alkotmánybíró hangsúlyozta, keresztény Európa kellett a győzelemhez, és kérdéses, hogy van-e ma olyan hite a kontinensen élőknek, mint a középkorban volt. Ahogy fogalmazott, a déli harangszó őseink összefogására kell, hogy emlékeztessen, és mindenkinek ugyanazt kell hirdetnie: „Európának csak összefogással van jövője”. A mai kor és török veszedelem között nem nehéz megtalálni az összekötő szálat az alkotmánybíró szerint. Ahogy portálunknak kifejtette, akkor a kontinens egésze abban a lázban égett, hogy az Európa elemésztésére induló ázsiai hadak feltartóztathatatlanok. Magyarország szerepe a középkor Európájában valóban a defensor christianitatis, vagyis a kereszténység védője volt. „Európa összefogása az, ami a legfontosabb mozzanat a korabeli történelemben, a pápa volt középkor elsősorban elismert szellemi vezetője, de ez a szellemiség nem pusztán spiritualitást jelentett, valódi anyagi erőt is. Ma úgy mondanánk, hogy valamiféle kapcsolati tőkét. Az ő felhívására valóban az egész kontinensen megmozdultak a népek, keresztes hadak zászlai alá tódultak, és indultak küldetésükre” – fogalmazott. Aktuális kérdés, hogy vajon képesek vagyunk-e összefogni? Balogh hangsúlyozta, ma nem a török birodalommal szemben kell összefogni, hanem azokkal az inkább globálisnak mondott fenyegetésekkel, mint például a hitetlenség, a gazdasági-morális veszélyek, amivel szemben az ellenszer csak ugyanaz lehet, mint ami jó ötszáz évvel ezelőtt volt: „keresztény hitünkbe vetett erős bizalom, és az összefogás, a felülemelkedés azokon a nemzeti-kulturális, gazdasági egyenetlenségeken, ellentmondásokon és viszályokon, amelyek megvoltak abban a régi világban is”. Az alkotmánybíró úgy látja, ha ez megvalósul, akkor van valódi jövője Európának.

Megjegyezte, e célért bőven van tennivaló. Míg a középkorban úgy tűnt, csak katonailag kell egységesnek, összefogottnak lenni, addig ma már más a helyzet. Rámutatott, akkor fel sem vetődött, hogy demográfiai problémákkal kellene megküzdeni, netán a GDP csökkenésével, vagy a külkereskedelmi mérleggel. „Mindezeket utólag is ki lehet számítani, s ezek a mutatók csodálatos módon pozitív mérleget mutattak, az ország népe gyarapodott, újabb és újabb falvak, mezővárosok létesültek. Nem évente pusztult ki egy Makó nagyságú város, mint manapság, amikor is 20-30.000 fővel csökken hazánk népessége, hanem legalább ennyivel növekedett. A gazdasági teljesítőképesség is folyamatosan nőtt” – magyarázta. Meglátása szerint épp olyan kohéziós erők állnak ma is rendelkezésre, amik 5-600 évvel ezelőtt adottak voltak, ám akkor valahogy természetesebbnek tűnt az összefogás. Mára sokszínűbbé vált a vallási közösség is, ezért Balogh szerint kissé több szervezést és magyarázatot igényel, ám az összefogás bázisa mégiscsak az a zsidó kulturális tradíció, amelyre a kereszténység tudatosan épített akkor is. „Ma sincs más alapunk, de azt hiszem, ez bőven elég” – jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unióra sem valamiféle ellenségként vagy pénzforrásként kell tekintenünk, amelyiknek tartjuk a markunkat. Európa egy értékközösség, kulturális, vallási és jogi értelemben egyaránt. „Alkotmánybíróként, jogtörténészként hangsúlyoznám, hogy az EU egy olyan jogi közösség, amelyhez jogi értelemben a világ egyetlen más régiója sem sorolható. A jogi karakterisztikuma legalább olyan markáns Európának, mint a vallási, kulturális és egyéb attribútumok” – közölte, hozzátéve a jog megtartó ereje a mai világunkban is kézzelfogható, hiszen alig van más olyan szabályozó mechanizmus vagy társadalmi játékszabály, amely közmegállapodás tárgya lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.