Egyetem

Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása

Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása

2012. július 14., szombat
Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása

Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása; ha az ösztöndíjszerződés valamelyik elemét megsemmisítenék, meg fogják találni a jogilag is teljes mértékben elfogadható megoldást - nyilatkozta Hoffmann Rózsa a Magyar Nemzetnek.

Az oktatásért felelős államtitkár a lap szombati számában közölt interjúban elmondta: a gyakorlóiskolákat illetően a hosszú távon tervezett változás mindössze annyi, hogy a jövőben nem az egyetemektől - a felsőoktatási költségvetésből - finanszírozzák ezen iskolák pedagógusait, hanem a központi költségvetésből, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül. Az egyetemek, főiskolák szakmai irányítói szerepe megmarad. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a hallgatói szerződések tartalmán később mégis változtatni kelljen, azt válaszolta: "Ha az ösztöndíjszerződés valamelyik elemét megsemmisítenék, meg fogjuk találni a jogilag is teljes mértékben elfogadható megoldást, de az alapelvből nem engedhetünk. Magyarország megújulásának szilárd erkölcsi alapokra kell támaszkodnia, és az ösztöndíjszerződések intézménye éppen ezt szolgálja". A vészharangok kongatására nincs szükség - válaszolta arra a felvetésre, hogy a rektori konferencia elnöke már intézményi összeomlásokat és elbocsátásokat jósol. A költségvetés még mindig az uniós átlagot meghaladó arányban támogatja a felsőoktatást, az intézményeknek emellett igen komoly saját bevételeik is vannak. Mindehhez az új Széchenyi-terv keretein belül mintegy százmilliárd forintos fejlesztési forrásra pályázhatnak, s már 2013-ban milliárdokat fordít a kormány a diákhitel II.-re is. Összességében tehát nem csökkenti az állam a felsőoktatás támogatását, pusztán a hatékonyabb és eredményesebb működés érdekében átcsoportosítja a korábbi forrásokat - jelentette ki. Az államtitkár kiemelte: két új rendszer, a tanfelügyelet és a tantárgygondozás is elindul 2013 őszétől az iskolák és a pedagógusok munkájának segítésére.

Hoffmann Rózsa

elmondta: az elmúlt időszak legnagyobb eredményének azt tartja, hogy "sok évtizedes adósságot kiegyenlítve elkészült a pedagógus életpálya-modell, és az ország nehéz helyzete ellenére a kormány előteremtette a bevezetéshez szükséges több tíz milliárd forintos összeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.