Sport

Áttörés? Videóbírót, chipes megoldást vet be élesben a FIFA

Áttörés? Videóbírót, chipes megoldást vet be élesben a FIFA

2012. július 5., csütörtök
Áttörés? Videóbírót, chipes megoldást vet be élesben a FIFA

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) csütörtökön Zürichben úgy döntött, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását a sportágban.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül kettőt, a Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmányt tartotta további vizsgálatra érdemesnek, s most az IFAB mindkettőnek szabad utat adott. Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelőrendszer segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy a játékszer áthaladt-e a gólvonalon. A technikákat először a decemberben, Japánban sorra kerülő klub-világbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben. A nemzeti szövetségek, illetve a bajnokságok maguk határozhatnak arról, hogy mikortól vezetik be a technológiákat, amelyek alkalmazása várhatóan több millió eurós költséget jelent majd. Az angol szövetség képviselői ugyanakkor azt mondták, náluk már a Premier League következő idényében használni fogják a technikai vívmányokat. A csütörtöki döntés nem befolyásolja az alapvonalaknál álló gólbírók szerepeltetését, őket a továbbiakban is lehet alkalmazni, igaz, "bevetésükről" az adott mérkőzést rendező sportszervezet dönt.

Joseph Blatter

, a FIFA elnöke a 2010-es dél-afrikai vb-n elkövetett játékvezetői hibák ellenére sem támogatta a technikai találmányok bevezetését, ugyanakkor a vasárnap befejeződött lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság alatt már úgy nyilatkozott, "szükségszerű" segíteni a bírók munkáját. Az Eb-n

Kassai Viktor

az ukrán-angol csoportmérkőzésen 1-0-s angol előnynél nem ítélt meg egy szabályos gólt az ukránok javára,

Marko Devics

lövését ugyanis

John Terry

már a gólvonalon túlról rúgta vissza a mezőnybe,

Vad II István

gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassainak, aki így továbbot intett. A 2010-es vb-n épp az angolokat sújtotta hasonló bírói tévedés:

Frank Lampard

lövése után a labda a felső kapufáról lepattanva legalább fél méterrel túljutott a gólvonalon, de a talajról kifelé pattant, a játékvezető pedig nem ítélt gólt. A technikai vívmányok között

volt egy magyar találmány is

:

Maruzsi László

és csapata tíz éve dolgozik saját rendszerén, de ez nem jutott tovább a márciusi tesztelésen.

Maruzsiék azóta is fejlesztik saját találmányukat

, s a korábbi autóversenyző csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a FIFA a továbbiakban is számít a munkájukra, a technológiai fejlesztésben ők is részt vesznek majd. Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A testület az elmúlt években rendszerint a technikai újítások bevezetése ellen voksolt, ezúttal azonban egyhangúlag a változtatás mellett döntött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.