//

Állatsimogató, bifsztek és pörköltpárbaj az I. Bivalyfesztiválon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Népes közönség előtt nagy sikerrel rendezték meg az I. Bivalyfesztivált a Mórahalom melletti Nagyszéksós-tónál. Több mint félszáz bográcsban rotyogott a bivalypörkölt, a legjobbnak járó díjat egy domaszéki szakács érdemelte ki.

A hazánkban egykoron igen elterjedt igavonó, a bivaly magyarországi állománya napjainkban csak néhány százra tehető, az állatok többsége nemzeti parkokban él. A Mórahalom melletti Nagyszéksós-tónál lévő természetvédelmi területen kialakított rezervátumban 2008 óta tartanak és tenyésztenek vízi bivalyokat, a gulya mára csaknem száz egyedet számlál. Szombaton első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendeztek fesztivált, ahol a család apraja-nagyja remekül érezhette magát.

Öt bivalyt fogyasztottak el a fesztiválozók

Pörköltpárbaj

Az I. Bivalyfesztivál pörköltfőző versenyén 51 csapat vett részt, közöttük összesen 6 mázsa színhúst osztottak ki a szervezők, akik 5 darab kétéves bivalyt vágtak le ebből az alkalomból. A helyi Colosseum Hotel konyhafőnöke, Kollár János vezette zsűri a küllemet és az ízt is vizsgálva a domaszéki Sike Mihálynak ítélte oda az első, a zsombói önkormányzatnak a második, s a mórahalmi Varga Józsefnek a harmadik díjat. Egy óriásbográcsban egyébként a zsűrielnök mesterszakács készített 60 kiló színhúsból mintegy 500 adagnyi gulyást a látogatóknak.

A bivalyok örömmel fogadták a gyerekek simogatását, a bátrabb lurkók még krumplival is etethették őket. A kilátogatókat fúvós-, citera- és lakodalmas zene, szórakoztatta, s az újra magára talált nyári kánikulában mindenkinek jutott hűsítő sör vagy éppen üdítő. Megcsodálhattuk a magyar kutyafajták bemutatóját – közülük is akadt olyan juhtereléshez szokott négylábú, akinek újdonságot jelentett a bivaly, ám a puli, a pumi és a sinka is derekasan helytállt! Kóstolhattunk helyi kézműves réteseket, kürtöskalácsot, kakasos nyalókát – és persze a nap „sztárja”, a bivaly húsát minden mennyiségben és formában.

A bivaly sötét vörösesbarna, durva rostú húsa ugyan kevésbé porhanyós, sokak szerint azonban ízletesebb, mint a marháé – tartják. Nos, a rendezvény legtöbb fakanálforgatója is éppen a marhahússal hasonlította össze alapanyagát, mikor a főzési titkokról érdeklődtünk. A pörköltfőző versenyen 51 bográcsban rotyogott az ízletes étel, egyéni indulók, baráti társaságok és önkormányzati brigádok mérték össze kuktatudományukat. (A viadal végeredményét lásd keretes írásunkban.) Csúcs Károly pusztamérgesi szakács barátaival érkezett, s első alkalommal főzött bivalyt. „Csak természetes fűszerekkel ízesítettem, sóval, borssal, köménnyel és őrölt paprikával. Tíz kiló húsból készítettem az ételt, két és fél órán át főztem, hogy megpuhuljon, ez a titka. Egyébként az évjárattól függ, mennyi ideig kell főnie a húsnak, a kétéves bivaly esetében ennyi tűnt ideálisnak. Mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta” – büszkélkedett. Mi is teszteltük, s valóban nem kellett csalódnunk.

Így készíthetünk bivalybifszteket!

no images were found

Miközben az óriásbográcsnál hosszú sorokban kígyóztak a látogatók egy-egy tál bivalygulyásért, a most megnyílt, elegáns Bivaly Kocsmában bivalybifszteket és bivalysteaket falatozgattak a vendégek. Az üzemeltető, Zefer Levente és a főszakács, Kovács Tibor azt mondták, nincs igazán különlegessége a bivalyhús elkészítésének, nagyon hasonlít a marhához, s gyakorlatilag ugyanúgy is kell elő- és elkészíteni. Műhelytitkok ide vagy oda, érdeklődésünkre elárulták a pikáns ízvilágú bivalybifsztek receptjét is. „A felaprózott bélszínt és fejet vagy farkat előre bepácoljuk, s borsozva, mustározva, vajban 3-7 napot állnyi hagyjuk, majd sóval, borssal, vöröshagymával, worchesterrel, ketchuppal, vöröspaprikával ízesítjük. Kevés citromlevet is csepegtetünk bele, s tojássárgájával ízesítjük, majd vajas pirítóssal tálaljuk” – ajánlották az előételt stábunk, illetve rajtunk keresztül olvasóink figyelmébe. Megéri megkóstolni!

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán minden bográcshoz ellátogatott, hogy elbeszélgessen a résztvevőkkel. Amikor arról faggattuk, mi volt az alapvető célja a fesztivál életre hívásának, hiszen a városban már eddig is a nyár szinte minden hétvégéjére jutott egy-egy érdekes rendezvény, azonnal rávágta: szemük előtt a nyugat-európai, a német, az osztrák vagy éppen a francia modell lebeg. De mire is gondolt a település első embere?

A nyugat-európai úton – fókuszban a helyi érték

no images were found

„Régóta szeretnénk kialakítani a Mórahalmi Nyár programsorozatot, ugyanis a turizmus és a fizető vendéglátás fejlesztésének egyik alapvető eleme, ha egy térségbe céltudatosan érkezik a vendég, tehát tudja, hogy olyan minőségi programokat fog kapni, melyek kellemes időtöltést nyújtanak számára. Ezért szervezzük évről évre a Homoháti Sokadalmat, a Dél-alföldi Rétesfesztivált, az ezekhez kapcsolódó kulturális eseményeket, illetve idén július 21-én a Dél-alföldi Vágtát, s indítottuk útjára a Bivalyfesztivált. Nincsenek illúzióink, kell legalább tíz év, hogy beérjen ez a munka, ám fontos volt, hogy belevágjunk, hiszen csak így lehet Mórahalomra csábítani a turistákat” – fejtette ki.

A másik alapvető szempontjuk pedig az, hogy elérjék: a helyi termék megtalálja a maga elkötelezett fogyasztói közönségét, aki keresi, szereti, s hajlandó is érte pénzt áldozni. „A térségben sajnos sok mezőgazdasági termék vész kárba, mert nem találja meg piacát. Ezen szeretnénk változtatni, ezért indítunk kistérségi szinten mozgóbolt-programot, valamint kezdeményezzük a háztáji-tanyai termékek kereskedelmi programját, s a mangalica-, a tojás- és a bivalyprogramot is. Célunk, hogy a térség által előállított termék és a helyi munkaerő értékesüljön. Ezen a téren sem lehet persze egy-két év alatt áttörést elérni, de valahol el kellett kezdeni. Reméljük, mihamarabb eljutunk oda, ahová az osztrákok, a németek vagy a franciák, akiknél a falusi turizmusnak megvan a szilárd gasztronómiai háttere, mely mindig a helyi termékekre, ezáltal a helyi munkaerőre és tudásra épül” – vázolta Mórahalom és környéke terveit Nógrádi Zoltán.

A politikustól azt is megtudtuk: egy újabb fejlesztés révén szeretnék tovább bővíteni a település csaknem száz egyedből álló gulyáját. Arra törekednek, hogy a bivaly mint érték, mint gasztronómiai kincs szerves részévé váljon Mórahalom turisztikai kínálatának. Az I. Bivalyfesztivál sikerét látva aligha járnak rossz úton!

no images were found

Előző sztori

Jankovics Marcell: Küzdelem nélkül nem megy

Következő sztori

Pálinkafőzés házilag 1. rész – A gyümölcstől a cefréig + FOTÓK