Közélet

Algyőn továbbra is semmibe veszik a vállalkozókat?

Algyőn továbbra is semmibe veszik a vállalkozókat?

2012. július 9., hétfő
Algyőn továbbra is semmibe veszik a vállalkozókat?

Az Algyői Vállalkozói Klaszter vezetője szerint az alpolgármester felmentése rontott a helyzeten: a vállalkozók nem tudnak eljutni észrevételeikkel az önkormányzatig.

Január 23-án

sajtótájékoztató keretein belül

vállalkozásaikat féltve és a településükön, Algyőn történtekről beszélt két vállalkozó,

Szutor Lajos

és

Hegedűs Mihály

. Az események óta eltelt fél év, megkerestük Szutor Lajost

(képünkön jobbra)

, az Algyői Vállalkozói Klaszter vezetőjét, hogy változott-e valami a település közbeszerzési politikáján, s hogy látja, milyen irányt vettek az elmúlt hónapok tükrében az események. „Igen összetett a kérdés. Januárban, amikor kiálltunk vállalkozótársammal együtt, még abban bíztunk, hogy van esély, s valóban azok is munkához juthatnak Algyőn, akik az iparűzési adóbevételek kasszáját ha nem is oly mértékben, mint a Mol, de szorgos kisvállalkozókként gyarapítják. Kiállásomnak az lett az eredménye, hogy az önkormányzat feljelentett egy 2011-ben végzett munka kapcsán, s hónapokig jártam az ügyben a hivatalos fórumokra, ahol aztán bebizonyosodott, hogy nem volt igazságtartalmuk az ellenem felhozott vádaknak. Bár úgy tudom, nemcsak én voltam megnevezett abban az ügyben. Folyamatosan beszélgetve vállalkozótársakkal azt tapasztalom, hogy talán most még rosszabb a helyzet, mint januárban volt. Az egyetlen olyan vezetőt, akivel a vállalkozók szót értettek,

alpolgármesteri székéből a polgármester felállította

. Neki voltak a település fejlesztésére vonatkozó elképzelései, minden alkalommal eljött az algyői vállalkozók találkozójára, ahol szintén mindig jelen volt

Piri József

korábbi polgármester is, de a

Herczegh József

, a jelenlegi polgármester egyszer sem jött el még a vállalkozói fórumokra sem” – kezdte Szutor Lajos. A vállalkozó úgy fogalmazott, nagyon elszomorítja, amit most a településen lát. „Tessék végigmenni a Téglás utcán, s megnézni, hogyan épül a járda. Az út közepén lerakott hulladék, az elkerítetlen munkaterület, az utcára terelt gázszállító kamionok, melyek nem tudnak a drágán megépített elkerülő úton eltérni, mert az bicikliút méretű. Végig kell menni a településen, s azt tapasztalja az ember, hogy a hangulat egyre rosszabb, az emberek suttognak… S ott vannak az ügyek, melyek kihatnak a község életére: ahogy az alpolgármestert felállította a község első embere, ahogy a vállalkozókat semmibe veszi, ahogy nem az a fontos, hogy együtt tegyünk a településünkért, s nem szeretnék továbbmenni, hogy mi és kik akadályozzák a vállalkozások létét és működését. Sokan áttették már székhelyüket más településre. Amikor azt halljuk az utcán, hogy önkormányzati cégnél úgy lehet elküldeni valakit, hogy sárt dobálnak rá, miközben köztiszteletben áll, hogy úgy mennek be dolgozni emberek, akik családokat tartanak el, hogy lehet, szeptembertől elküldik őket, mert az önkormányzati cég átalakít, fejleszt, s nem lesz az építkezés alatt szükség rájuk? Mi történik? Sajnálom, de azt kell mondanom, Algyőn nem vettek jót irányt az elmúlt időszak eseményei...” – foglalta össze. Ami az esetleges változások esélyét illeti, az Algyői Vállalkozói Klaszter vezetője egyáltalán nem optimista. „Alpolgármester úr felmentése és annak körülményei, ahogy ezt megtették, nem ad okot a reménykedésre, illetve a vállalkozók nem tudnak eljutni észrevételeikkel az önkormányzatig. Két éve nem nyitják meg a munkahelyteremtésre elkülönített pályázati keretet, hivatkoznak meg nem kapott válaszokra a minisztériumból. Miben reménykedhetünk? Az algyői klaszter összejöveteleinek végén csak a panasz és a sértettség kerül felszínre, sorolják a vállalkozók a velük történteket, s higgyék el, nem ok nélkül” – így Szutor Lajos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.