Gazdaság

A szociális földprogrammal is munkára ösztönöz a kormány

A szociális földprogrammal is munkára ösztönöz a kormány

2012. július 27., péntek
A szociális földprogrammal is munkára ösztönöz a kormány

A kormány döntött arról, hogy a szociális földprogram megvalósítása érdekében az önkormányzatok állami földeket kapnak vagyonkezelésbe, ennek célja, hogy a vidéken élő, hátrányos helyzetű lakosok munkalehetőséghez jussanak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon.

A kormany.hu szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a szociális földprogram megvalósítása érdekében első alkalommal hirdetett meg ingyenes termőföldeket az önkormányzatok számára. Az NFA az önkormányzatok által benyújtott kérelmeket elbírálva javaslatot készített a kormánynak több mint 132 hektár termőföld ingyenes vagyonkezelésbe adására. A szociális földprogram a háztáji jellegű mezőgazdasági kistermelésre, illetve állattartásra irányul, és a hátrányos helyzetű, gyakran munkanélküli családok munkára ösztönzésével, a helyi erőforrások kihasználásával valósul meg. Ezért elsősorban a kézimunka-igényes növénytermesztés és a jelentős időráfordítást igénylő kisállattartás támogatása a cél. A szociális földprogram lehetőséget teremt a munkaközpontú gazdaság erősítéséhez, a szegénység terjedésének megállításához, a vidéken élők szociális helyzetének stabilizálásához, a települések népességmegtartó erejének növeléséhez - olvasható a VM tájékoztatójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.