Közélet

A hétvégén marad a kánikula, de lehetnek zivatarok

A hétvégén marad a kánikula, de lehetnek zivatarok

2012. július 6., péntek
A hétvégén marad a kánikula, de lehetnek zivatarok

A hétvégén is marad a kánikula, de bárhol lehetnek záporok, akár heves zivatarok is - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra is Vas és Zala megyére másod-, az ország összes többi területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Az UV-B sugárzás maximumértékei is meghaladhatják az extrém erős, 8-as szintet. Ezzel együtt valamennyi megyében a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Vadász Vilmos

kifejtette: pénteken a délutáni és kora esti órákban országszerte bárhol előfordulhatnak záporok, akár heves zivatarok is. Szombaton és vasárnap nagyobb valószínűséggel a középső és a keleti területeken várható csapadék. A hőség csupán némileg mérséklődik, az ország jelentős részén továbbra is 35 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet, szombaton 31-36, vasárnap 32-37 fok lehet. Hétfőn már inkább csak az északi tájakon alakulhat ki zápor, zivatar, a hőmérséklet 31-38 fokig emelkedhet. Kedden viszont egy gyenge hidegfront éri el az országot, amely némileg mérsékli a meleget. Ekkortól már lehetnek olyan területek, ahol 30 fok alatt lesz a legmagasabb hőmérséklet. Az előrejelzések szerint kedden és szerdán 28-33, csütörtökön 27-32, pénteken 25-30 fok várható, de a jövő hétvégén ismét 28-33 fokos melegre lehet számítani - mondta a meteorológus. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) pénteki közleményében azt írta, hogy nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is jelentősen megviselhetik. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nő - írta az OKI, hozzátéve: A 2008-2011. évi hőséghullámok idején ez 15-28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.