Közélet

Virágzik a Tisza Szeged alatt + FOTÓK

Virágzik a Tisza Szeged alatt + FOTÓK

2012. június 16., szombat
Virágzik a Tisza Szeged alatt + FOTÓK

Tiszavirágok (Polingenia longicauda) lepték el a folyó felszínét Szeged és az országhatár között, rajzó kérészek ezreit látni a Tisza-partján esténként.

A csak a Tiszán és mellékfolyóin élő - a vízminőségére igen érzékeny - kérészek tömeges rajzása többnapnyi meleg idő után szombaton kezdődött el a folyó legalsó szakaszán. A 8-12 centiméter hosszú rovarok a Tisza azon szakaszain fordulnak elő, ahol a partfal kötöttebb, agyagos, ezeken a helyeken lárvái járatokat tudnak fúrni a földbe. A kérészek násztáncát követő párosodás után ugyanis a megtermékenyített peték lesüllyednek a mederfenékre, a kikelő lárvák pedig befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a kérészek előbújnak üregükből, és a víz felszínére emelkednek. A rovarokat már a járatok szájánál békák várják, de lesben állnak a madarak és a ragadozó halak is. Kérészekre vadásznak ilyenkor a folyó partján a sárgarigók, a sirályok, az erdei pinty, a mezei veréb és a barázdabillegető is. A vízből kibúvó lárvák leginkább a partról benyúló faágakon, a vízben álló stégeken vedlenek. A kikelő szárnyas egyedek a víz felszínének közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a petéit, majd párja sorsára jut. A víz felszínét elhalt tiszavirágtetemek lepik el, lassan tovasodródva a folyóval. Mindez néhány óra alatt játszódik le. A fényképek a folyó mindszenti szakaszánál készültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.