Közélet

Vacsorát osztott a szegedi hajléktalanszállón a DK

Vacsorát osztott a szegedi hajléktalanszállón a DK

2012. június 30., szombat
Vacsorát osztott a szegedi hajléktalanszállón a DK

Mintegy ötven adag meleg ételt vittek pénteken vacsorára Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének aktivistái a város egyik, a vasútállomásnál lévő Indóház téri hajléktalanszállójára.

A vacsorát az aktivisták főzték, és költségeit saját pénzükből adták össze. Szegeden mintegy 5-600 hajléktalant tartanak számon. A városban összesen nagyjából 160 férőhely van az önkormányzati szállókon. Emellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet a városban hajléktalanellátó központot 16 férőhellyel, és utcai szolgálatot. A sajtóbeszámolók szerint a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek közül az országban többen arról panaszkodtak, hogy az idén már nehezebb körülmények közt kell ellátniuk a munkájukat: a kormány pályázati rendszere megkurtította a támogatásokat, így ugyanannyi vagy kevesebb szakemberre egyre több hajléktalan ellátása jut. Az elmúlt két év kormányzati gazdaságpolitikájának egyik legnagyobb vesztese a szociális szféra volt, az adatok szerint a több ezer embert érintő szociális segélyezés állami támogatása összességében majd harminc százalékkal csökkent, miközben egyre több a kilakoltatottak és a segítségre szorulók száma - mondta a szervezet választókerületi koordinátora.

Orosz Gábor

, utalva a jelenleg zajló parlamenti költségvetési vitára hozzátette: a jelenlegi számok alapján jövőre sem javul a helyzet ezen a téren, sőt, romolhat, miután az önkormányzatok még azt sem tudják, hogy, hogy mi lesz a szociális intézményeikkel. Az ezzel kapcsolatos szabályozás ugyanis nem készült el. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány eddig teljes szociális érzéketlenségről tett bizonyságot, és ha komolyan gondolja „családbarátnak” nevezett politikáját, akkor a jövőben több felelősséget kellene tanúsítania az elesettek és szociális gondoskodásra szorulók iránt. Emellett nagyobb lehetőséget kellene adnia a leszakadt és leszakadóban lévő rétegeknek: többet áldozva a foglalkoztatásra és a szociális szférára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.